Benaouf A. veroordeeld tot 12 jaar cel

Benaouf A. (31) is door het Amsterdamse gerechtshof veroordeeld tot twaalf jaar cel omdat hij de liquidatie van de Najeb Bouhbouh (foto) heeft aangestuurd. Hij is medeplichtig en niet schuldig aan het ernstigere mede plegen van moord.

Tien jaar

Volgens het hof heeft A. met anderen ‘op berekenende wijze’ de ‘meedogenloze’ liquidatie ‘professioneel en grondig (heeft) voorbereid’. Het gebeurde op 18 oktober 2012 voor een hotel in Antwerpen. Het Openbaar Ministerie had achttien jaar geëist voor mede plegen moord. De rechtbank had eerder tien jaar opgelegd.

We komen nu

Het gerechtshof vindt bewezen dat Benaouf A. in een BMW zat op het moment van de liquidatie dien de buurt was geparkeerd. Vaststaat dat de telefoon in die enkele minuten voor het vertrek van Bouhbouh uit het Crowne Plaza Hotel een sms ontving van diens metgezel Chris Bouman (die later zelfmoord heeft gepleegd). De boodschap was: ‘We komen nu’. Volgens het hof moet A. direct daarna de twee schutters op Bouhbouh hebben afgestuurd. Het hof constateert dat er een drie telefoons waren die alleen voor communicatie over de liquidatie zijn gebruikt.

Chatgesprekken

Pas onlangs zijn met PGP-gecodeerde chatgesprekken tussen vrienden van Benaouf A. gekraakt. Het hof concludeert daaruit dat A. door hen voor het leiden van de liquidatie verantwoordelijk wordt gehouden.

Na de liquidatie van Bouhbouh vele Amsterdamse en vaak Marokkaanse gedood. Veelal ging het om nog jonge criminelen. Benaouf A. ontsnapte op 29 december 2012 aan de dood bij de wilde schietpartij in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt, die waarschijnlijk een vergeldingsactie voor de moord op Bouhbouh was.

De vermoedelijke schutters Rida Bennajem en Marchano Pocornie zijn allebei vermoord.

Zie ook:

Benaouf spraakzaam tijdens hoger beroep

Bewijs moord BouhBouh geschakeld (UPDATE)

Een mysterieuze BMW (#2)

Moord-sms: ‘We komen nu’ (#1)