Stanley Hillis: Het IRT-doelwit

In het dossier Zuil – over drugshandel van onder meer Dino Soerel – zit deze foto (zie ook na de break). Hij zou midden jaren negentig zijn gemaakt ergens aan de Costa Blanca. Het is een kennissenkring waarvan sommigen ook samen zaken deden. Het geeft een indruk van de contacten van Stanley Hillis, in het midden in beeld. De man die met zijn hand om zijn nek hangt is Rick van de Bunt (in 2008 in Madrid doodgeschoten). Links op de foto staat Mink K. Rechts achter het hoofd van Stanley staat Jan Femer. De driehoek Hillis, Femer en K. is belangrijk geweest in de recente geschiedenis van de opsporing.

Door Wim van de Pol

Het was op dit drietal dat het beruchte Interregionale Rechercheteam (IRT) van Noord-Holland/Utrecht begon te werken toen Bruinsma onzacht was overleden in juni 1991. Het IRT had weliswaar ook Etienne U. in gedachten, maar tactisch ging het onderzoek vooral naar dit drietal.

Als in 1990 de Extase-zaak wordt gedraaid naar pillenproductie van Ronald van E., Ton van D. en xtc-dokter Danny Leclere ziet het IRT gigantische geldbedragen circuleren. Tassen vol met guldenbiljetten en vooral ook Engelse ponden worden weggebracht. Het was de tijd dat xtc astronomische bedragen opleverde. En behalve een Limburgse club was er in die wereld geen concurrentie.

Een deel van de astronomische winst van vele tientallen miljoenen gaat naar Wim Endstra. Een deel niet.

De Extase-zaak klapt in 1991: Van E. en Van D. gaan achter gaas, maar stilletjes draait een groepje door met een nieuw laboratorium. De Amsterdamse tak. Het IRT vermoedt dat Mink K., Jan Femer en Stanley Hillis hier achter zitten. Weer zien de rechercheurs tassen vol met ponden. Ook Belgische rechercheurs zien die tassen. De inhoud gaat via Antwerpen de wereld over.

Het vermoeden bestaat dat Stanley Hillis begin jaren negentig zijn schaapjes hierdoor allang op het droge heeft.

Het IRT ontdekt contacten tussen het driemanschap met Groot-Britannië. Er gaan pillen naar Engeland, vandaar die ponden. Maar er gaat ook semtex via Nederland naar Engeland, zo stelde het IRT vast. Sterker: volgens de parlementaire onderzoekscommissie van Maarten van Traa liet het IRT een informant enige transporten optuigen. Ze verdenken Hillis en zijn mannen contacten te onderhouden met de IRA, vandaar ook de semtex.

Als het IRT wordt opgeheven gaan Hillis, K. en Femer vrijuit voor die handel.

Vanaf die tijd wordt het rond H. opmerkelijk stil. Hij overleeft, waar velen uit zijn groep worden doodgeschoten, zoals Jan Femer in 2000.

En waar Mink voor jaren de bajes ingaat voor een wapenvondst in de Amsterdamse Nachtwachtlaan, blijft Hillis buiten.

Mink K. wordt in zijn cel aangehouden in 2005 voor de oude Alkmaarse voordeurbom-moord op hasjhandelaar Jaap van der Heiden. Na een slepende rechtszaak weten hij en zijn advocaten de rechtbank ervan te overtuigen dat hij niet met de bom te maken had. Zijn telefoon was niet in Alkmaar. Het Openbaar Ministerie gaat zelfs niet meer in hoger beroep.

Andere telefoons van leden van de groep waren op die bloedige zaterdagochtend wel in Alkmaar. Onder meer die van Stanley Hillis.

Hillis was verdachte in de bomzaak, maar krijgt in 2007 een kennisgeving van niet verdere vervolging.

De naam van Hillis valt op de achterbank van de CIE als Willem Endstra Hillis ervan beticht een handlanger van Willem Holleeder te zijn. Op zeker moment suggereert hij zelfs dat Hillis de grote man erachter is. Maar verder bewijs lijkt te ontbreken.

Het wordt weer stil rond Hillis. Hij is toe aan zijn oude dag. Hij leek de dans te ontspringen waar zijn maten als Zeljko Raznatovic Arkan, Sjors Plieger en Jan Femer het loodje legden.

Misschien is er toch nog een schaduw uit het verre verleden opgestaan.

Het zou kunnen: even afrekenen nog. De wraak is een gerecht dat het best koud wordt geserveerd.

Benieuwd of de Amsterdamse recherche dit mysterie wel op kan lossen, waar ze faalde in het oplossen van de moorden op de oude vrienden van Hillis, die zo gebroederlijk op die foto staan.