Stanley Hillis in 4 delen

Zondag 13 oktober begint de 4-delige serie Stanley H. op NPO3. Crimesite zag de eerste 2 afleveringen en sprak met Vico Olling, samen met Martijn Haas, auteur van het boek De Kouwe Ouwe en adviseur van de tv-serie.

Door Timo van der Eng

De eerste aflevering begint met het einde van Stanley Hillis op 21 februari 2011, met zijn liquidatie onder de neus van de politie in de Fizeaustraat in Amsterdam. Die liquidatie was uitermate grondig. Tot twee keer verzekerde de moordenaar er zich van dat de Kouwe Ouwe echt dood was. Schieten, terug naar de auto voor een nieuw magazijn, schieten, instappen, auto keren, opnieuw langsrijden. Uitstappen. En nog een keer vuren. Hillis werd met 37 kogels doodgeschoten.

Sneller

In de tv-serie gaat de liquidatie een stuk sneller. Met twee korte salvo’s wordt Hillis naar het hiernamaals geschoten.  Het is begrijpelijk dat de makers hier van de werkelijkheid zijn weg gestapt: tv moet snel. Daar gaat juist de eerste aflevering wel een beetje aan mank. Er wordt in twee verhaallijnen (de een volgt het leven van Hillis, de ander die van de jagende politie) volop in de tijd gesprongen. Lastig te volgen voor kijkers die dit stuk misdaadgeschiedenis niet kennen.

Nauwkeurig

Is de liquidatie van Hillis niet helemaal conform de werkelijkheid, voor de rest is de serie opvallend nauwkeurig. Dat lijkt vooral de verdienste van Haas en Olling, die als adviseurs gewerkt hebben bij de totstandkoming van de 4 afleveringen.

Olling: ‘We waren betrokken bij de scriptrondes en hebben samen met de regisseur en scriptschrijvers geschaafd aan de verhalen. In het begin ging het nog alle kanten op, met ook aandacht voor Holleeder en Endstra bijvoorbeeld. Onze taak was het vooral om de juiste true crime toe te voegen. En dan vooral de figuur Hillis kloppend te maken: hoe praatte hij, wat rookte hij, hoe ging hij met wie om, dat soort dingen. En we hebben er op aangedrongen om het verhaal overzichtelijk en soms kleiner te houden. Zo is het verhaal van Holleeder en Endstra een radiobericht geworden dat zijdelings aandacht krijgt.’ (Tekst loopt door onder de advertenties.)

Jacuzzi

Mooi is te zien hoe in de tweede aflevering de belangrijkste 4 bendeleden waaronder Hillis  in Spanje lol trappen in een jacuzzi bij een zwembad. De scene is vrijwel een kopie van foto’s uit het archief van Mink Kok waarover Olling en Haas konden beschikken. De werkelijkheid perfect verbeeld in fictie.

Goeie grap in de tv-serie is ook dat je ziet hoe die foto’s worden gemaakt.

Hieronder een foto uit het archief van Mink Kok (gepubliceerd in het boek De Kouwe Ouwe) en onder een still uit de tv-serie (fictie dus).

 

 

Warme Ouwe

Kom je na het bekijken van de afleveringen nu te weten wie Stanley Hillis is geweest? Niet echt. Sommige dingen leiden daar te veel vanaf. De observaties door de politie en de contra-observaties door de groep Hillis zien er ongeloofwaardig uit bijvoorbeeld. De overvallen in de eerste aflevering zijn knullig uitgevoerd. Misschien hebben de makers juist wel de bedoeling gehad om te laten zien dat het er vroeger een beetje lulliger aan toe ging, maar de dialogen tijdens de overval lijken vooral bedoeld om Hillis als een goeiiige overvaller neer te zetten. Dat beeld duikt wel vaker op in de eerste afleveringen: Hillis die stopt met de auto om een oud vrouwtje over te laten steken; Hillis die in de gevangenis een vechtpartij sust. Alles bij elkaar lijkt het in de eerste aflevering eerder de Warme Ouwe, dan de Kouwe Ouwe.

Maar op een of andere manier werkt het wel: als kijker ben je ook na de tweede aflevering benieuwd naar het verdere verloop van de levens van Hillis en de zijnen. Ook al weet je dat de meesten het niet zullen overleven.

Overigens worden de verschillende criminelen rond Hillis niet met hun echte naam genoemd. Maar een crimewatcher heeft al gauw in de gaten: Jasper is Mink Kok, Dik is Jan Femer en Gijs is ‘Rooie” Ron de Jong. Je ziet ze op bovenstaande foto’s ook precies in dezelfde volgorde zitten. Van links naar rechts: Rooie Ron, Hillis, Jan Femer en Mink Kok.

Geen antwoord

Op de vraag wie Stanley Hillis nu eigenlijk was geeft de tv-serie dus geen antwoord. Wie een beter beeld wil krijgen van wie Stanley Hillis nu was en welke rol hij in de Nederlandse onderwereld speelde doet er goed aan om het boek De Kouwe Ouwe (nog eens) te lezen.

Vico Olling: ‘Het was voor mij best emotioneel om de verhalen waar we jaren mee bezig zijn geweest uiteindelijk zo gevisualiseerd te zien.’

Hieronder Olling (links) en Haas op de rode loper bij de première van de tv-serie Stanley H. (Foto Nancy Steels.) Onder de foto ook nog een trailer van de serie Stanley H.