Steeds minder secties bij NFI

Het aantal secties na een sterfgeval dat wordt uitgevoerd door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) is de afgelopen tien jaar bijna gehalveerd. Dat blijkt uit NFI-cijfers dat het ANP naar buiten heeft gebracht. In 2005 waren het er nog 617, afgelopen jaar 319. 

Te snel

Secties doet het NFI in opdracht van het Openbaar Ministerie. Dat overlegt met de gemeentelijke lijkschouwer, betrokken rechercheurs en forensische experts van de politie over een vermoeden van een misdrijf en of een gerechtelijke sectie noodzakelijk is. De onafhankelijk forensisch patholoog Frank van de Goot zegt tegen het ANP dat het OM te snel concludeert dat er geen sprake lijkt te zijn van een misdrijf bij een sterfgeval. Hij wijst erop dat de afgelopen jaren gevallen aan de dag zijn getreden waarbij pas later is gebleken dat er sprake was een misdrijf. Voor sectie is het dan soms te laat.

Keuken

Van de Goot noemt het voorbeeld van een vrouw die thuis dood in de keuken was gevonden. ‘De forensisch patholoog was al opgeroepen, maar toen die aankwam was het lichaam al vrijgegeven omdat er geen sprake leek te zijn van geweld. Aan de buitenkant was er niets te zien. Conclusie was natuurlijke dood’. Voor de zekerheid vond toch sectie plaats waarna bleek dat de keel van de vrouw in elkaar geknepen was geweest.

50 procent

Uit onderzoek van Van de Goot en collega’s komt naar voren dat tot 50 procent van de opgegeven doodsoorzaken door ziekenhuizen, huisartsen en schouwartsen, niet kloppen. Van de Goot pleit er voor meer secties te doen, bijvoorbeeld ook na schijnbare zelfdodingen of verkeersongevallen.

Zie ook:

Advocaat wil vervolging agent in Talitha-zaak

‘Dood Talitha was geen zelfdoding’

Val Lesley was mogelijk geen zelfmoord