Meer ‘maffialeden’ in België

De georganiseerde misdaad in België is de afgelopen jaren flink gestegen. Er zijn meer criminele organisaties bijgekomen en vooral het aantal leden van die organisaties is ook hoog opgelopen. Dat schrijven de Belgische media naar aanleiding van een rapport van de federale politie over georganiseerde misdaad.

Volgens het rapport van de federale politie waren in 2010 bijna 1500 verdachten lid van 200 verschillende criminele organisaties. In 2012 zou dat getal zijn opgelopen tot 2500 verdachten van in totaal meer dan 250 organisaties.

De Belgische media schrijven dat het in de meeste gavallen gaat om groepen die zich bezighouden met witwassen en import en export van cocaïne.  De Nederlandse nationaliteit van de verdachten komt voor in de top-5, die aangevoerd wordt door Belgen. Verder zouden de meeste leden de Italiaanse, Roemeense en Marokkaanse nationaliteit hebben.

Deze cijfers zeggen overigens niets over het daadwerkelijke aantal 'maffialeden'. Volgens het rapport gaat het om personen die werden aangemerkt als verdachten.