Stijn Franken vrijgepleit in postbode-zaak

De Telegraaf noemde hem begin dit jaar nog ronkend de postbode van de penoze. Brieven die in de cel van Willem Holleeder werden aangetroffen zouden door advocaat Stijn Franken naar binnen zijn gesmokkeld. Onderzoek van de Deken van de Orde van Advocaten concludeert nu dat er geen reden is voor het nemen van tuchtrechtelijke maatregelen tegen Franken. 

De Telegraaf baseerde zijn berichtgeving op bronnen binnen politie en justitie. Die beschuldigden Franken ervan dat hij twee brieven, afkomstig van een vriendin van Willem Holleeder, de streng beveiligde gevangenis van Vught zou hebben binnengesmokkeld, terwijl Holleeder geen contact met de buitenwereld mocht hebben.

100% Vandros

Rechercheurs ontdekten de brieven in het voorjaar van 2016 tijdens een doorzoeking van de cel van Holleeder in het kader van het onderzoek 100% Vandros. De Telegraaf citeerde uit het onderzoeksdossier waarin letterlijk staat: ‘Deze brieven zijn zonder medeweten van de beveiliging van de EBI door de advocaat van Willem Holleeder, mr. S. Franken, de EBI binnengesmokkeld en aan Willem Holleeder verstrekt.’ Ook Astrid Holleeder zou over de rol van Stijn Franken als boodschapper hebben verklaard. Van smokkel blijkt nu geen sprake.

Per ongeluk

Kort na de berichtgeving in De Telegraaf liet de deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten, Pieter van Regteren Altena, weten dat hij al eerder op de hoogte was gesteld door Franken dat er per ongeluk brieven in de cel van Holleeder waren beland. Dat is nu na het onderzoek van de Deken officieel bevestigd. De Deken: ‘Met mr. Franken ben ik tot de reconstructie gekomen dat de originele brieven door de afzendster naar het oude adres van het kantoor van mr. Franken zijn gestuurd, dat die brieven daar door de secretaresse zijn opgehaald, dat die brieven vervolgens op een stapel met aan Holleeder toe te komen documenten zijn gekomen en dat deze brieven op die wijze bij zijn cliënt Holleeder terecht zijn gekomen.’

Tegen Crimesite zei Holleeder’s huidige advocaat Sander Janssen al dat de zaak indertijd is uitgesproken tussen het Openbaar Ministerie en advocaat Franken.

Ook de minister van Justitie meldde in juni 2016 – dus na de vondst van de brieven – dat er geen problemen met Holleeder waren in zijn communicatie met de buitenwereld.