Strafadvocaten gaan staken

Advocaten van een reeks bekende en minder bekende strafrechtkantoren gaan maandag staken. Ze willen scherp protest laten horen tegen de door staatssecretaris Fred Teeven van Justitie voorgenomen bezuinigingen op de gefinancierde rechtsbijstand. De Nederlandse Vereniging voor Strafrecht Advocaten (NVSA) roept alle advocaten op maandag niet te werken.

85 miljoen

De advocaten zijn het niet eens met bezuinigingen van 85 miljoen euro waardoor volgens hen de rechten van verdachten worden geschaad en advocatenkantoren in financiële problemen komen. De Tweede Kamer spreekt volgende week donderdag over plannen van het kabinet. Als die doorgaan zal er veel minder geld worden betaald voor rechtsbijstand.

70 euro

Het uurtarief voor complexe strafzaken wordt met een derde verminderd en gaat naar 70 euro bruto. Volgens de NVSA zal een substantieel deel van de strafrecht advocaten geen rechtsbijstand meer willen verlenen als het er op neerkomt dat ze diensten leveren die ver onder de kostprijs liggen. Activiteiten als feitenonderzoek, bijwonen van verhoren, contacten met familie of hulpverlening zullen onder druk komen de staan verwachten de advocaten en daardoor neemt de kwaliteit van de rechtsbijstand af, denken ze. 

Raadkamer

Fred Teeven stelt dat de rekening niet bij de rechtzoekende wordt neergelegd, maar dat bestrijdt de NVSA. Teeven wil dat verdachten pas gefinancierde rechtshulp krijgen als de raadkamer van de rechtbank twee weken na de zitting van de rechter-commissaris besluit hen langer in de cel te houden. De advocaten noemen die eerste weken na de arrestatie cruciaal voor de verdediging van verdachten. In die tijd worden veel politieverhoren gedaan.

Hier staan de punten van de NVSA op een rij. Hier het plan van Teeven.