Straffen tot 5 jaar voor miljoenenroof

Hassan M. uit Den Haag en Ayoub A. uit Vleuten zijn door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot respectievelijk 5 en 3,5 jaar cel. Ze waren betrokken bij een overval op een distributiecentrum in De Bilt, vrijdag precies 2 jaar geleden. Daarbij werden onder andere 42 horloges van Audemars Piguet buitgemaakt ter waarde van 2,1 miljoen euro. 

Ook werden er 41 paspoorten, tientallen sieraden en 48 rijbewijzen geroofd. De buit is nooit terug gevonden. In de vluchtauto die door de overvallers werd gebruikt en later in brand werd gestoken vond de politie alleen de half verkoolde houten verpakkingsdozen van de dure horloges.

Woede

De 41-jarige Hassan M., wiens bijnaam De Brandweer luidt, ontstak bij het voorlezen van het vonnis in grote woede, zo meldt RTV Utrecht. M. heeft een flink strafblad. Twee wijkagenten uit de Transvaalbuurt uit Den Haag hadden M. herkend op beelden van de overval die werden uitgezonden door Omroep West.  Het OM had 6 jaar tegen Hassan M. geëist.

Getipt

Ayoub A. kreeg 3,5 jaar cel. Hij was op vrije voeten omdat zijn voorlopige hechtenis was geschorst, maar werd na de uitspraak direct meegenomen door de politie. A. was medewerker van het distributiecentrum en had de toegangspoort en de roldeuren in de nacht van 16 november 2016 opengezet zodat de overvallers het pand ongehinderd binnen konden komen. Onder bedreiging van een vuurwapen werden de verschillende medewerkers met tie wraps vastgebonden – ook Ayoub A. Volgens de rechtbank heeft A. de overvallers ook getipt dat er kostbare horloges en andere spullen in het distributiecentrum lagen. Het OM had tegen Ayoub A. 5 jaar cel geëist.

De twee mannen moeten ook een schadevergoeding betalen van totaal 45.000 euro.

Broer en neef

Er zijn nog enkele andere verdachten in beeld voor de overval, waaronder Redouan A., de broer van Ayoub, en Faisal el F., de neef van beide broers. Zij worden vooralsnog niet vervolgd. 

Zie ook: Buit: 42 klokkies van Audemars Piguet

Hier de uitspraken: Ayoub A. en Hassan M.