Straffen tot 6 jaar voor online drugshandel

De rechtbank in Noord-Holland heeft Jan P., Bram de V. en Thomas P. veroordeeld voor respectievelijk vierenhalf, zes en drie jaar celstraf (eisen zes, acht en acht jaar cel) voor online drugshandel en witwassen. Ze brachten hun waren via het dark web aan de man.

De vriendin van De V., K. (35), wacht een werkstraf van 240 uur wegens schuldwitwassen (eis 240 uren werkstraf en 2 maanden gevangenisstraf voorwaardelijk).

5.000 online drugstransacties

P. (57), De V. (27) en P. (26) handelden onder diverse accountnamen via darknet markets, wereldwijde marktplaatsen op internet. Er werd betaald in bitcoins die werden omgezet in euro’s, waarmee de criminele herkomst werd verhuld. Europol noemt het darknet een ‘key facilitator’ voor verschillende criminele activiteiten. Het dark web is een deel van het internet dat alleen met speciale software bereikbaar is.

De handel vond plaats in 2012-2014 in allerlei soorten harddrugs, die in kleine en grote hoeveelheden werden aangeboden. Ze produceerden niet hun eigen MDMA, maar draaiden wel de xtc-pillen met tabletteermachines. Volgens het Openbaar Ministerie ging het om ongeveer 5.000 online drugstransacties.

‘Geholpen met ICT-probleem’

P. bekende alle feiten en was ‘first offender’. De V. handelde in drugs onder het account AmsterdamUnited. Hij verklaarde dat hij alleen een keer heeft geholpen in verband met een ICT-probleem. P. handelde in drugs onder de accounts Albert Heijn en Bulkking in drugs. K. had een relatie met De V. en wordt verweten dat zij te weinig kritisch was over de herkomst van het verdiende geld, waarvan zij ook profiteerde. De veroordeelden komen uit Amsterdam, IJmuiden en Breukelen.

Het Openbaar Ministerie zegt zwaar te tillen aan online drugshandel. Het maakte ongebruikelijk veel details over de zaak publiek. Vorig jaar werd bekend dat veel online drugsverkoop vanuit Nederland plaatsvindt.

Hier de uitspraken:

ECLI:NL:RBNHO:2017:1937
ECLI:NL:RBNHO:2017:1938
ECLI:NL:RBNHO:2017:1939
ECLI:NL:RBNHO:2017:1940