Strottenhoofd-klapper op vrije voeten gesteld

De man die in hoger beroep terechtstaat voor poging tot doodslag op een hulpofficier van justitie is door het Arnhemse gerechtshof dinsdag op vrije voeten gesteld in afwachting van de uitspraak van het gerechtshof.

Tbs

Volgens het Openbaar Ministerie staat vast dat de verdachte plotseling, gericht en van zeer dichtbij, vol en krachtig een stomp gaf op het strottenhoofd van de hulpofficier, die wegens verstikkingsgevaar op de intensive care belandde. De advocaat-generaal eiste twee jaar cel en tbs.

Verwonding

Volgens de advocaat van de verdachte, Klaas van Gijssel, staat helemaal niet vast dat de klap op het strottenhoofd is beland. Van Gijssel: ‘Het is juist zeer aannemelijk dat het strottenhoofd niet eens is geraakt omdat elke vorm van letsel ontbreekt.’ Er zijn verklaringen van geneeskundigen in het dossier waarin zij stellen dat er geen enkele verwonding is die te herleiden is tot een klap op het strottenhoofd.

‘Hij heeft mij geslagen’

De hulpofficier zou hebben verklaard dat hij direct na de klap in ademnood kwam. Volgens de advocaat is vastgesteld en ook de hulpofficier zelf heeft verklaard dat hij in staat was om direct nadat hij was geslagen hard te roepen: ‘Hij heeft mij geslagen, hij heeft mij geslagen.’ Een deskundige verklaarde op de zitting heeft verklaard dat dit onmogelijk is.

Dronkenmansklap

Advocaat Van Gijssel zegt dat zijn cliënt niet de bedoeling heeft gehad om de hulpofficier in zijn halsstreek te slaan, laat staan op het strottenhoofd. Hij vraagt zich af of zijn cliënt daartoe in staat zou zijn geweest. Hij zou zwaar onder invloed van alcohol zijn en zwalkend op straat zijn aangetroffen met een vrijwel lege fles wijn in zijn handen. ‘Hij stond nota bene met gevaar voor eigen leven het verkeer te regelen’, zegt Van Gijssel. ‘Het was een dronkenmansklap en niet meer dan dat’.