Super poker in New York City

In New York kan het altijd groter, het illegaal gokken. In luxueuze ruimtes – denk: een suite van het Plaza Hotel – konden ingewijden pokeren met chips van 25.000 dollar. Als de spanning te groot werd stonden masseuses klaar. Aan spijs en drank geen gebrek. De inzet van een rondje kon oplopen tot 2 miljoen. Andere plaats van handeling was een speakeasy in een bekend en luxueus glazen flatgebouw op Fifth Avenue in Manhattan: Trump Tower

De FBI deed de afgelopen twee jaar onderzoek naar twee flinke netwerken die dit soort illegale gokpartijen faciliteerde.

Op een dag weigerde de bedrijfsleiding in het appartement op Fifth Avenue een nieuwe speler, hoewel die netjes was geïntroduceerd door een vaste klant. De nieuwe speler was sniffed out en terecht, want hij was een undercover van de FBI.

Super Bowl

He was te laat want de FBI had meer opsporingsijzers in het vuur. Telefoons werden getapt en microfoons waren geplaatst.

Buiten poker kon er ook worden gewed, zo las de New York Times in het strafdossier. Iemand zette 300.000 dollar op de uitslag van de finale van de Super Bowl. Iemand anders gooide een miljoen op de finale van een andere wedstrijd.

De twee netwerken deden volgens de FBI zaken met elkaar en wasten multimiljoenen aan dollars wit.

'Picasso ofzo'

Eén van de netwerken werd geleid door een lokaal bekende tycoon in de kunstwereld die kunst dealde onder sporticonen, filmsterren en hedge fund-directeuren: Hillel Nahmad, 34, alias Helly (foto). Hij stond in contact met een ander netwerk dat verband zou houden met de Russische georganiseerde misdaad en ook voor veel Russische en Oekraïense klandizie hebben gezorgd.

In totaal zijn 33 verdachten gedagvaard. Nahmad is wel op vrije voeten na het betalen van een – waarschijnlijk astronomische – borgsom.

De FBI concludeerde dat de kunst business van Nahmad is gebruikt om zwart of crimineel geld rond te laten gaan. In een afgeluisterd telefoongesprek geeft Nahmad advies aan een vrouwelijke klant om 150.000 dollar over te maken: 'Je zegt iets van, oh ja, weet je, ik heb een tekening van Picasso gekocht ofzo.'

Loodgietersbedrijf

Toen de New York Giants de Super Bowl wonnen in 2012 moest het netwerk 600.000 dollar uitbetalen. De FBI reconstrueerde hoe dat bedrag cash bij elkaar werd gesmurfd ter uitbetaling.

Ene ““NYU Dave” stond 1,2 miljoen bij het netwerk in het krijt. Hij betaalde af door een deel van de aandelen in zijn modebedrijf af te staan: NYU Dave sms'te: 'ik geef 10 procent van mijn bedrijf (…) Het is 1,2 miljoen waard'.'

Het netwerk nam ook een heel loodgieters bedrijf over om een schuld van 2 miljoen dollar te incasseren. 'Loodgieter is voortaan gratis', sms'te één van de verdachten.

Meer in de New York Times.