Nummerherkenning in de bajes actief

Binnenkort wordt het systeem van nummerherkenning actief in de gevangenissen en huizen van bewaring waardoor telefoongesprekken tussen gevangenen en advocaten niet meer worden opgenomen. Dat meldt het Advocatenblad. De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) en de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) hebben donderdag een convenant ondertekend. Advocaten kunnen hun telefoonnummer doorgeven aan de Orde. 

De Orde denkt dat advocaten dan niet meer worden afgeluisterd door de politie. In de tapcentrales van de overheid bestaat al een systeem voor nummerherkenning. 

Het ministerie van Justitie heeft alle telefonie voor gedetineerden in penitentiaire inrichtingen uitbesteed aan het Duitse bedrijf Telio. Alle gesprekken worden automatisch opgenomen. Dat is verboden, zo oordeelde de beroepscommissie van de Raad voor de Strafrechttoepassing en Jeugdrecht (RSJ), maar staatssecretaris Fred Teeven van justitie wil daar niets aan doen.

In afwachting van het centraal systeem voor nummerherkenning, hebben gevangenisdirecteuren tussentijdse maatregelen getroffen. Zo konden gedetineerden bellen met speciale advocatentelefoons. In sommige gevangenissen is een "witte" lijst aangelegd met telefoonnummers van advocaten.

Zie ook:

PI Lelystad wint geding om bajestelefoon