Taakstraf voor wegmaken lichaam Rooie Willem

De 45-jarige Harrie van der V. uit Utrecht is door de rechtbank veroordeeld tot een taakstraf van 200 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden voor het wegmaken van het lichaam van “Rooie” Willem Woertman in 2015.

Auto

De 62-jarige John R. is vorig jaar al veroordeeld voor het doden van Woertman. Het stoffelijk overschot liet hij enkele dagen in een kist in zijn huis staan. Na enkele dagen meldde hij zich bij het politiebureau in Maarssen met het lichaam in zijn auto. Het was hem niet gelukt om de kist in zijn eentje uit het huis te krijgen. Daarom vroeg hij van der V. om hulp.

Initiatief

De straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie. Normaal gesproken worden voor dergelijke feiten onvoorwaardelijke gevangenisstraffen opgelegd. Maar de rechtbank vindt met de officier van justitie eens dat er omstandigheden zijn om hier van af te wijken. John R. had het initiatief. Van der V. had R. op het hart gedrukt om zich te melden bij de politie.

Daklozen

Ook houdt de rechtbank rekening met de persoonlijke omstandigheden van Van der V.. Hij staat ingeschreven bij een organisatie voor daklozen en heeft problemen op verschillende gebieden. De rechtbank legt meerdere bijzondere voorwaarden op. Zo moet hij onder andere een behandeling ondergaan en komt hij onder reclasseringstoezicht.