‘Taghi verblijft mogelijk op Iraans eiland’

De Telegraaf schrijft dat Ridouan Taghi (41) gesignaleerd is op het Iraanse jetset-eiland Kish. De krant baseert zich voor het bericht op ‘meerdere bronnen’, binnen en buiten de opsporingsdiensten. Al eerder meldde de krant dat de  recherche denkt dat Taghi zich in Iran zou schuilhouden.

Gemonitorde zee

De krant schreef ook dat Taghi zich geregeld zou verplaatsen tussen Iran en Dubai. Die verbinding is met een snelle boot in twee uur varen over de de Straat van Hormuz te doen. Of het kennelijke vermoeden van de recherche over de verblijfplaats van Taghi juist is, dat is nog de vraag.

Overigens is de zeevaart in dat stuk zee door de strategische ligging één van de best gemonitorde in de wereld. Iran, de Verenigde Arabische Emiraten en Westerse landen houden die smalle strook zeer goed in de gaten, onder meer met marineschepen. De zeestraat is de verbinding voor olietankers die op en naar varen vanuit Koeweit en Irak. Bovendien houdt de Verenigde Staten streng toezicht op de boycot van Iraanse olie. Er liggen verschillende Iraanse oliehavens langs de Perzische Golf.

Toerisme

Door de activiteiten van de Iraanse geheime dienst in Nederland zijn er nauwelijks contacten tussen Iran en Nederland. De Nederlandse gehele dienst stelt dat Iran liquidaties liet plegen in Nederland. De groep rond Taghi zou volgens de rechtbank in ieder geval één liquidatie hebben laten uitvoeren, door Naoufal “Noffel” F.. Met Dubai zijn de relaties beter maar er is geen uitleveringsverdrag met Dubai.

Kish is maar klein met een oppervlakte van 90 vierkante kilometer en veel zandstranden en luxe resorts. Het ligt op 17 kilometer voor de kust van Iran en beschikt over een vliegveld. De Islamitische regels worden er wat minder streng opgelegd dan in de rest van Iran. Er komen veel toeristen uit de Arabische wereld. Er zijn rechtstreekse vliegverbindingen met Iran en onder meer Koeweit, Libanon en Oman.