‘Taser leidt tot meer politiegeweld’

Het stroomstootwapen dat de politie wil gaan gebruiken gaat een toename van politiegeweld veroorzaken. Dat zegt Amnesty International in het Algemeen Dagblad, op basis van ervaringen in andere landen.

Kans

Emile Affolter van Amnesty zegt in het AD:

In de praktijk wordt het vooral gebruikt in plaats van de wapenstok. Een experiment is daarom volgens ons niet nodig. We weten al dat het vooral leidt tot meer geweld van de politie omdat agenten weten dat de kans dat iemand overlijdt, klein is. Maar er zijn wel degelijk gevaren voor mensen met hartritmestoornissen, of bij bepaald medicijngebruik. Wereldwijd vielen al honderden doden bij gebruik van een taser. Zeker 50 gevallen zijn rechtstreeks te herleiden naar die taser.

Gisteren werd al bekend dat de politie twijfelt aan dergelijke cijfers. In Nederland is de taser door arrestatieteams in acht jaar al honderden keren gebruikt zonder dat er ernstig letsel werd veroorzaakt.

Geweldsinstructie

Advocaat Frank van Ardenne ziet in de ‘tijdelijke geweldsinstructie’ die voor de proef met de taser is opgesteld ruimte om de taser sneller in te zetten dan het vuurwapen. Van Ardenne in het AD:

De geweldsinstructie van de taser zoekt op twee punten aansluiting bij de geweldsinstructie voor vuurwapens. Maar nieuw bij de taser is punt d: ter afwending van direct dreigend gevaar voor eigen of iemand anders lijf. Die instructie biedt de agent ruimte om de taser eerder in te zetten dan het vuurwapen. Daarnaast is een taser ogenschijnlijk veel minder gevaarlijk dan een vuurwapen. Ook dat kan ervoor zorgen dat de drempel om naar de taser te grijpen voor een politieagent laag is. Terwijl een taser volgens Amnesty juist in sommige gevallen een dodelijk wapen kan zijn.