“Tattookiller” veroordeeld voor poging afpersing bitcoin-ondernemers (UPDATE)

“Tattookiller” veroordeeld voor poging afpersing bitcoin-ondernemers (UPDATE)

“Tattookiller” Brian P. is afgelopen vrijdag veroordeeld voor een afpersingspoging en brandstichting tot een celstraf van 4,5 jaar, aldus RTV Oost. De rechtbank in Zutphen stelt dat P. met een 26-jarige Rotterdammer heeft geprobeerd om de oprichters van een bitcoinbedrijf af te persen. De mededader heeft van de rechtbank 2,5 jaar cel opgelegd gekregen.

Kogelbrieven

P. liet volgens de rechtbank in augustus en september 2022 de medeverdachte kogelbrieven bezorgen bij de woonadressen van twee bitcoinondernemers. Eén van de slachtoffers stapte naar de recherche en nam contact op met een Wickr-account van de daders. In chatcontact tussen Brian P. en het slachtoffer zijn ernstige bedreigingen geuit tegen de ondernemers en hun familie.

Er werd onder andere gedreigd met marteling en verkrachting en de namen van partners en kinderen werden genoemd.

Brand

Daarnaast staken de twee verdachten volgens de rechtbank in september 2022 een auto van een derde slachtoffer in brand. Het vuur veroorzaakte ook aanzienlijke schade aan de woning van het slachtoffer.

Brian P. moet ook nog een deel van een oude straf uitzitten, omdat hij in zijn proeftijd opnieuw delicten pleegde.

Vorig jaar werd Brian P. overgeplaatst naar de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught omdat hij zou hebben geprobeerd met de inzet van een drone uit de penitentiaire inrichting in Grave te ontsnappen. Er loopt hierover nog een strafzaak. De rechtbank sprak P. helemaal vrij maar het Openbaar Ministerie is in hoger beroep gegaan.

Marlon D.

Brian P. is volgens justitie één van de vier zogenoemde tattookillers, die eerder veroordeeld werden voor een moordaanslag op Amsterdammer Marlon D. in 2009. Ook worden ze in hoger beroep berecht voor de moord op Enschedeër Onno Kuut, die in 2009 om het leven werd gebracht. De rechtbank sprak hen eerder vrij.

De groep verdachten kreeg de naam tattookillers omdat ze allen een bepaalde tatoeage hebben laten aanbrengen.