Tbs voor doden Els Borst

De man die oud-minister Els Borst en zijn zus doodde heeft tbs met dwangverpleging opgelegd gekregen van de rechtbank in Rotterdam. De rechtbank heeft Van U. volledig ontoerekeningsvatbaar verklaard.

Acht jaar

De rechtbank vindt dat in de twee zaken doodslag bewezen is. Het Openbaar Ministerie had een celstraf van acht jaar en tbs met dwangverpleging geëist. De psycholoog en psychiater van het Pieter Baan Centrum bevonden Van U. sterk verminderd toerekeningsvatbaar. De rechtbank neemt die conclusie niet over en acht Van U. volledig ontoerekeningsvatbaar vanwege zijn geestelijke stoornis.

Goddelijke ingeving

Van U. heeft gezegd dat hij de 81-jarige Borst bij haar woning in Bilthoven neergestoken heeft omdat hij een ‘goddelijke ingeving’ hierover kreeg omdat Borst verantwoordelijk was voor de euthanasiewetgeving. Hij zei zijn zus te hebben gedood omdat hij boos was en zich genoodzaakt voelde om zich te verdedigen. Ze had een bepaald soort koeken voor hem gekocht die hij niet lustte. Hij woonde samen met zijn zus in Rotterdam.