Tbs van Jos de G. is verlengd

De rechtbank in Den Bosch heeft de tbs van Jos de G. verlengd. Hij was in 2001 veroordeeld voor verkrachting en vrijheidsberoving. Op 21 november jl. veroordeelde de rechtbank De G. tot vijf jaar cel voor de verkrachting van de 15-jarige Nicole van den Hurk, in 1995.

Vooruitgang

De Veldhovenaar werd op 14 januari 2014 aangehouden in verband met die cold-case-zaak. Hij verbleef op dat moment onder begeleiding buiten de tbs-kliniek en was bezig met een resocialisatietraject waarin vooruitgang werd geboekt. Hij ging toen naar een huis van bewaring. De tbs werd ondertussen in februari 2014 verlengd met een jaar.

Recidive

Sinds november 2015 verbleef De G. weer in een tbs-kliniek. De rechtbank bepaalde eveneens dat de man weer terug zou moeten naar het huis van bewaring.

Deskundigen stellen dat De G. nog steeds lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis en de tbs-kliniek stelt dat er kans op herhaling is als de tbs wordt beëindigd. Door de cold-casezaak is hij meer verbitterd geraakt en wantrouwt hij het justitiële systeem. Zou de tbs worden beëindigd, dan staat hij zonder begeleiding op straat. En dat werkt recidiveverhogend, zeker op de lagere termijn.

Stress

De rechtbank neemt het oordeel van de tbs-kliniek over. Als de tbs nu zou worden beëindigd, dan ontstaat volgens de rechtbank een situatie waarin meer stress en spanningen aanwezig zijn dan in bij de verlenging van de tbs in 2014. De rechtbank is dan ook van oordeel dat de situatie is verslechterd ten opzichte van de vorige verlenging. De veiligheid van anderen en de algemene veiligheid van personen eist een verlenging van de tbs met een jaar. Daarmee volgt de rechtbank de eis van de officier van justitie.