Te veel bewakingsbeelden?

Volgens een woordvoerder van de detailhandel doet de politie te weinig met de beelden van bewakingscamera's om winkeldiefstallen op te sporen. In De Telegraaf klaagt de woordvoerder dat er jaarlijks voor 400 miljoen aan bewakingscamera's wordt uitgegeven, 'maar als de politie die beelden krijgt, gebeurt er niks', aldus de woordvoerder Jelger Zee.

En dat terwijl er heden ten dage zelfs HD-camera's hangen 'waarmee je de zweetdruppels van de daders kunt zien'. De politie dringt aan op preventie, terwijl er nu 'vrijwel niets' met de beelden zou gebeuren.

Wellicht ontbreekt het bij de recherche aan capaciteit om al die beelden te bestuderen en ermee te gaan opsporen.

Het vermoeden rijst dat de politie winkeldiefstal te weinig prioriteit geeft en zich bijvoorbeeld slechts op gewelddadige overvallen richt. Voor de bestrijding van overvallen is immers een landelijke "taskforce" in het even geroepen.

De woordvoerder van de detailhandel stelt verder: 'Er trekken momenteel bendes door het land die zaken compleet leegroven. Voor een belangrijk deel komen die uit Oost-Europa en als we ze betrappen, worden ze buitengewoon agressief.'

Het ministerie van Veiligheid en Justitie zegt dat ook winkeldiefstallen 'zeker onze prioriteit heeft'.