Teeven terug in de kamer, maar niet op justitie

Fred Teeven gaat zich voor het eerst in zijn professionele carrière niet bezighouden met justitie. De voormalig staatssecretaris, die twee weken geleden opstapte na een rel rond een deal die hij in 2000 had gemaakt met crimineel Cees H., keert terug als Kamerlid voor de VVD. Hij gaat daar de woordvoering doen op de portefeuilles Defensie en Internationale Handel.

Dat zei Teeven op radiozender BNR. Teeven was jarenlang officier van justitie. Later ging hij de Tweede Kamer in als justitiewoordvoerder, eerst voor Leefbaar Nederland, later voor de VVD. Sinds 2010 was hij staatssecretaris op het departement Veiligheid en Justitie. Hij zegt zelf: ‘Ik ben 40 jaar bezig geweest met Justitie. Dus dit is echt wat anders.’

Nieuwe minister en staatssecretaris

De voormalig staatssecretaris kan terug in de Tweede Kamer komen, omdat de posten van minister en staatssecretaris van Veiligheid en Justitie zijn opgevuld door de VVD-Kamerleden Ard van der Steur en Klaas Dijkhoff. Daardoor komen er twee plekken in de fractie van de VVD vrij. Omdat Teeven op de kieslijst stond voor de verkiezingen in 2012, was hij de eerste op de lijst van de VVD om in de kamer te komen.

Lees alles over de carrière van Fred Teeven bij justitie in het boek Fred en de wet.