Soerel toch naar een lichter regime

Het verhaal over het detentieregime van Dino Soerel begon een baard te krijgen, maar hij kreeg woensdagmiddag toch nog het bericht dat hij zal worden overgeplaatst. Dat gebeurde nadat zijn advocaat Marnix van der Werf woensdag een persbericht de wereld in had gestuurd waarin hij meldde dat staatssecretaris Fred Teeven van Justitie voor de derde keer een uitspraak van Raad voor Strafrechtstoepassing (RSJ) negeerde over het regime waar Dino Soerel in zou moeten worden geplaatst. Van der Werf noemt het optreden van Justitie ‘onfatsoenlijk’.

Soerel zit nu volgens de RSJ in een te zwaar regime, maar de “selectiefunctionaris” weigerde hem over te plaatsen, daarin steeds gesteund door Teeven.

Afgelopen 14 februari besloot de RSJ (voor de derde keer) dat Dino Soerel ten onrechte gedetineerd is in een zwaar beveiligde inrichting in Vught. Het regime is niet zo zwaar als dat van de Extra Beveiligde Inrichting maar nog altijd zeer zwaar. De RSJ sprak uit dat de selectiefunctionaris na een week Soerel over had moeten plaatsen naar een normale gevangenis. Soerel zal nu alsnog worden overgeplaatst.

Teeven negeerde brief

Aan advocaat Van der Werf (foto) had de selectiefunctionaris wel erkend dat de termijn verstreken was, maar hiervoor geen enkele reden gegeven. Hij wilde ook geen vragen hierover beantwoorden. Ook staatssecretaris Teeven liet niets weten in antwoord op een brief van 25 februari. Ook na de beslissing van 7 december 2012 gaf de RSJ al aan dat Soerel ten onrechte in het zware regime in Vught gedetineerd is. Ook toen negeerde Justitie deze uitspraak.

De Raad voor Strafrechtstoepassing is het rechtscollege dat bindend besluit over penitentiaire vraagstukken en moet de rechten van gedetineerden waarborgen.

Tandeloosheid

Van der Werf: ‘Omdat het altijd de overheid is die de uitspraken van de RSJ moet uitvoeren is niet wettelijk geregeld dat de RSJ uitvoering kan afdwingen. Dat zou immers vanzelfsprekend moeten zijn maar dat is het kennelijk niet. De selectiefunctionaris en de staatssecretaris hebben dit vertrouwen keer op keer beschaamd en maken op die manier misbruik van de tandeloosheid van de RSJ. Ik vind het optreden van Justitie onzorgvuldig, onbetrouwbaar en onfatsoenlijk en ik vind dat de overheid zo niet met gedetineerden mag omgaan.’

Soerel is in januari vrijgesproken in de Passage-zaak waarin het Openbaar Ministerie levenslang had geëist wegens betrokkenheid bij onderwereldmoorden. Hij moet nu nog ongeveer twee jaar uitzitten voor een drugszaak.