Telefoonvideo moet dader schietpartij aanwijzen

De 34-jarige verdachte van de dodelijke schietpartij tijdens het Waterfront-feest in het Amsterdamse Scheepvaartmuseum op 26 mei 2013 blijft voorlopig vastzitten. De rechtbank vond de verklaringen van getuigen die de dader zouden hebben herkend sterk genoeg wegen, om zijn hechtenis met drie maanden te verlengen.

Door @Joost van der Wegen

Het zou een kolfje naar de hand van de inmiddels overleden geheugenspecialist professor Wagenaar zijn geweest. Welke waarden moet er aan getuigenverklaringen van een misdrijf worden gegeven? Zelfs de bewaker die de schietpartij aan de bar had zien gebeuren, begon naderhand te twijfelen: was verdachte I. wel de man geweest die vlak langs hem was gelopen en die hij recht in de ogen had gekeken, nadat die vijf kogels had afgevuurd op het later overleden slachtoffer Souhail Laachir (26)?

Vege lijf

Alweer werd er een drempel overschreden in de voortdurende oorlog tussen de erven van de geliquideerde Gwenette Martha, en zijn vooral van Marokkaanse afkomst zijnde criminele rivalen. En alweer leek het een scene uit de film Scarface. Na een flinke ruzie zou het Martha’s ‘gezette’ neef Dennis M. zijn geweest, die Laachir had aangewezen aan de schutter, en vervolgens geknikt had. Enkele ogenblikken later doken de gasten van het feest op de grond, om hun vege lijf te redden. De dader kon in al die ontsteltenis ontkomen.

Twijfel

De politie verhoorde daarna de bewakers van het feest als getuigen. De bewaker die het allemaal zag gebeuren, sprak van een donkere man met laagjes-haar als de dader, die gekleed was in een spijkerbroek. Ook had hij vooraf autosleutels van hand tot hand zien gaan, en omdat de politie later ontdekte dat verdachte I. Dennis M. naar het feest had gereden, moest dit volgens justitie wel de dader zijn. Maar I. bleek later op videobeelden, waarop hij met Dennis M. door de deur naar binnen kwam, meer een kaalgeschoren kop te hebben, en dus begon deze getuige te twijfelen of dit wel de man is die hij had zien toeslaan.

Kraken

De verdachte I. ontkent elke betrokkenheid bij de moord op het feest in het Scheepvaartmuseum. Het wachten is daarom ook op maar liefst 1 terabyte aan videobeelden, die door bezoekers van het feest zijn geschoten, vertelde de officier van Justitie. Dat vreet zoveel geheugen, dat I.’s raadsman een extra harde schijf van de politie in bruikleen had gekregen. Ook is het NFI nog bezig met het kraken van enkele mobiele telefoons van I., om zo meer informatie op te doen over de schuldvraag. Wellicht zijn menselijk getuigen in deze zaak niet eens meer noodzakelijk.

Krommenie

I’s telefoon ging trouwens vlak na het feest wel meteen uit de lucht, waarna hij direct onderdook. Pas eind vorig jaar kreeg justitie I. weer in het vizier, nadat ze eerder een 27-jarige verdachte die het feest toch eerder bleek te hebben verlaten, moest laten gaan. Deze Eaneas Lomp werd vlak voor de arrestatie van I. begin december, zelf in Krommenie, met vijftien schoten om het leven gebracht.

Zie eerdere berichten:

Aanhouding moord Scheepvaartmuseum was toeval

Dode Krommenie was liquidatieverdachte

Man met wapen liquidatie wil niks zeggen

‘Crimineel E.L. opgepakt voor moord Eggermont’