Telegraaf stelt ultimatum aan Nico Meijering (Update)

Telegraaf-journalist John van den Heuvel heeft naar aanleiding van de zitting in het Passage-proces van afgelopen vrijdag een ultimatum gesteld aan het kantoor van advocaat Nico Meijering. Die haalde vrijdag keihard uit tegen zowel de krant als politie en justitie.

Hoedje

Van den Heuvel eist nu dat het advocatenkantoor voor maandag 17.00 laat weten hoe ‘onjuiste beweringen’ zullen worden ‘rechtgezet’. Anders volgen mogelijk juridische stappen van de krant, aldus Van den Heuvel. Tijdens de zitting zei advocaat Nico Meijering dat De Telegraaf en justitie onder een hoedje zouden spelen om Meijerings cliënten Dino Soerel en Ali A. veroordeeld te krijgen. ‘Vanuit het onderzoek’ zou in twee gevallen informatie naar De Telegraaf zijn gelekt. Meijering zei ook dat er informatie was gepubliceerd over een bedreiging aan het adres van kroongetuige Fred Ros waarvan John van den Heuvel zou hebben geweten dat die niet juist was.

Grievend

Van den Heuvel stelt in een persbericht: ‘Deze aantijgingen zijn niet alleen onwaar, lasterlijk, onrechtmatig en grievend, Meijering probeert zo (opnieuw) partijen tegen elkaar op te zetten en daarmee een gevaarlijke situatie te creëren. De valselijk geuite beschuldigingen werpen De Telegraaf en ondergetekende verre van zich. Nadere juridische stappen worden overwogen.’

17.00

Van den Heuvel schreef zaterdag in een e-mail aan het advocatenkantoor dat hij na maandag 17.00 wil horen hoe het kantoor volgens hem onjuiste beweringen wil rechtzetten. Het gaat Van den Heuvel om de beweringen dat De Telegraaf rechters zou willen bespelen en onder een hoedje met politie en OM zou spelen. Hij wil ook dat Meijering de bewering dat de krant zou hebben gemeld dat Soerel de moeder van Ros zou bedreigen en dat er in twee gevallen uit het onderzoek naar De Telegraaf zou zijn gelekt, rectificeert. Nico Meijering laat in reactie weten dat zijn kantoor niet aan de sommatie zal voldoen omdat zijn kantoor ‘daartoe geen aanleiding ziet’.

Rectificaties

Het kantoor van Nico Meijering en John van den Heuvel en De Telegraaf hebben een inmiddels lange geschiedenis van conflicten gehad. Na een reeks rectificaties van berichten in De Telegraaf spraken de beide partijen in 2013 af elkaar niet meer in het openbaar te grieven. Die wapenstilstand lijkt nu voorbij te zijn.

‘Opofferen’

Het kantoor heeft in een brief van 6 oktober jl. De Telegraaf gesommeerd berichtgeving te rectificeren waarin werd gesteld dat Fred Ros zou hebben verklaard dat advocaten Ros zouden hebben geadviseerd dat hij in zijn verklaringen als kroongetuige Jesse Remmers en Holleeder mocht ‘opofferen, als Soerel en Ali A. maar buiten schot bleven’. Op 7 oktober heeft de hoofdredactie van De Telegraaf in reactie op die sommatie laten weten dat De Telegraaf nooit heeft geïmpliceerd of willen impliceren dat dit is geadviseerd door (Ros’) advocaat, of door Nico Meijering. In de zaterdageditie heeft De Telegraaf dit bericht ook gerectificeerd.