Ter dood veroordeelde Clinton Young in VS opnieuw aangehouden

De ter dood veroordeelde Amerikaan Clinton Young is opnieuw aangehouden en in bewaring gesteld, nadat hij eerder op borgtocht was vrijgelaten. Hij zat eerder bijna twintig jaar vast op de beschuldiging van moord.

door Joost van der Wegen

Aangehouden

De stichting die zich bezighield met het strijden voor de vrijlating van de ter dood veroordeelde Amerikaan Clinton Young, maakte vrijdag bekend dat hij weer is aangehouden en in hechtenis genomen. Hij is voor dezelfde feiten aangehouden, maar deze keer in een andere county. De zaak in de andere county is nog steeds niet tot een definitief einde gebracht.

Young werd in 2001 ter dood veroordeeld vanwege twee moorden die dat jaar in Texas werden gepleegd. In september 2021 mocht hij de dodencel verlaten in afwachting van een nieuw proces. Hij was voorwaardelijk vrijgelaten en geldt nog steeds als een verdachte. De vrijlating vond onder meer plaats vanwege een belangenverstrengeling van een van de ambtenaren bij justitie en omdat de rechtbank erkent dat een mededader misschien een valse getuigenis heeft afgelegd.

Moorden

Op 24 en 25 november 2001 vinden de twee moorden in Texas plaats. Er worden vier jonge jongens in de leeftijd van 18 tot 22 jaar gearresteerd: David, Mark, Darnell en Clinton. De eerste drie vormen een vriendengroep. Clinton is net 18 jaar en de jongste van het stel.

Hoewel Young bij beide incidenten aanwezig was, is het onduidelijk of hij de moorden pleegde. Zijn veroordeling was alleen gebaseerd op een verklaring van medeverdachte David Page, terwijl het forensisch bewijs die verklaring niet lijkt te ondersteunen. Page stelt dat hij er alles aan had gedaan om Young zo verdacht mogelijk te maken, om zelf strafvermindering te krijgen.

Na hun arrestatie getuigen de drie vrienden dat Clinton de schutter was in beide zaken. Clinton weet niet wat zij hebben verklaard, maar besluit dat hij niet met de politie praat zonder advocaat. ‘Vanwege de cultuur waarin ik opgroeide: ik ging de mensen waarmee ik was, niet verraden.’

Zaak

De Nederlandse filmmaker Jessica Villerius maakte een documentaire over Young’s zaak en legde zelf een getuigenis af over de verklaringen die een aantal verdachten voor haar camera deden. De documentaire droeg bij aan de vrijlating van Young.

Aan de basis van zijn vrijlating lag het werk van de stichting van een Nederlandse juriste, Merel Pontier, die de ‘Clinton Young Foundation’ beheert.

Ook Amnesty International boog zich over de zaak: ‘Verzachtende omstandigheden omtrent Young’s gewelddadige jeugd en mentale gezondheid werden in de rechtszaak terzijde geschoven’, stelt ze. Amnesty voerde, evenals de Clinton Young Foundation en Save An Innocent Life, actie voor een ‘eerlijke berechting’ van Clinton Young.

Clinton Young zegt onschuldig te zijn. Zijn executie zou op 26 oktober 2017 in de staat Texas plaatsvinden. Maar nadat wereldwijd actie voor Clinton werd gevoerd, trok men de executiedatum in. Young werd op borgtocht vrijgelaten, nadat hier een crowdfunding voor was gevoerd.

Onschuldig

De advocaten van Clinton Young raakten er vrijdag van op de hoogte dat justitie een tweede aanklacht had ingediend tegen hun client. Alleen is dat deze keer niet in county Harrison, maar Midland, waar hij voor dezelfde feiten zal worden vervolgd. Clinton is gearresteerd, terwijl hij aan het werk was, in een door de rechtbank goedgekeurde baan in Missisippi. ‘Hij heeft zich gehouden aan voorwaarden van zijn eerdere vrijlating via borgtocht. Zijn verdediging zal de rechtbank zo snel mogelijk benaderen over deze laatste actie van justitie, waardoor hij weer in de cel belandde. Terwijl hij al bijna 20 jaar onschuldig in de gevangenis zat.’