“Terminator” en “Twins” veroordeeld tot hoge straffen

De Amsterdammers Moreo M. (36), alias “Terminator”, en Anouar A. (29), ook wel bekend als “Twins”, zijn respectievelijk tot 25 en  20 jaar cel veroordeeld.  Het Openbaar Ministerie had 22 en 20 jaar geëist. De rechtbank acht het tweetal schuldig aan de liquidatie van Ali Motamed (foto) in december 2015 in Almere.

De straf voor Moreo M. is hoger dan de eis van het OM, omdat de rechtbank zwaar tilt aan een eerdere veroordeling voor doodslag. M. werd in 2012 tot 11 jaar cel veroordeeld voor een dodelijke ripdeal waarbij hij met een automatisch vuurwapen schoot. De rechtbank, dat in de zaak-Motamed vooral bewijs ziet in communicatie via PGP-telefoons, spreekt in het vonnis van een uiterst kil karakter van het misdrijf.

Het tweetal heeft tijdens het proces meestentijds gezwegen. Ze ontkennen betrokkenheid bij de liquidatie. M. en A. moeten aan de nabestaanden 300.000 euro betalen

Elektricien

De 56-jarige elektricien Ali Motamed verliet op 15 december 2015 iets voor 7 uur zijn woning aan de Hendrik Marsmanstraat in Almere om naar zijn werk bij Eneco te gaan. Hij stond aan de bijrijderskant van een bestelbus spullen in te laden toen hij van dichtbij door het hoofd werd geschoten. De daders vluchtten in een auto met gedoofde lichten die een paar kilometer verderop brandend werd teruggevonden.

Bomaanslag

Ali Motamed bediende zich van een valse identiteit. Zijn echte naam bleek Mohammad Reza Kolahi Samadi te zijn, een Iraniër die in eigen land bij verstek ter dood was veroordeeld voor het plegen van een grote bomaanslag in Teheran in 1981. Daarbij vielen meer dan 70 doden, waaronder een opperrechter. Justitie vermoedt daarom dat de Iraanse geheime dienst achter de moordaanslag zit. Er is volgens het OM echter niets gevonden dat een link legt tussen de twee verdachten en een opdracht die vanuit Iran zou zijn ingestoken.

Noffel

Het OM denkt dat de uitvoerders M. en A. werden aangestuurd door Naoufel “Noffel” F. Naoufal F. is tot 18 jaar cel veroordeeld voor het aansturen van de liquidatiepoging op Peter “Pjotr” R., in Diemen. R. overleefde de aanslag in 2015 waarbij meer dan 30 kogels werden afgevuurd. Het OM onderzoekt nog de mogelijkheid of het Noffel kan vervolgen voor de liquidatie van Vincent Jalink. Het proces tegen Noffel in de zaak Motamed begint op 14 mei voor de rechtbank in Amsterdam.