Terreurgroep wilde Oklahoma-bom maken (UPDATE)

Tijdens huiszoekingen bij de gisteren gearresteerde terreurcel is 100 kilo kunstmest gevonden. Dat maakte de politie vanmiddag bekend. De 7 mannen die werden opgepakt wilden vermoedelijk een zware autobom maken. Een soortgelijke bom gebruikte de Amerikaanse terrorist Timothy McVeigh bij het opblazen van het federaal overheidsgebouw in Oklahoma City in de VS (foto links), waarbij 168 mensen om het leven kwamen.

De politie hield gisteren zeven mannen uit Arnhem, Rotterdam, Huissen en Vlaardingen aan vanwege het voorbereiden van een grote terroristische aanslag in Nederland. De verdachten zijn aan het einde van de middag in Arnhem en Weert aangehouden. Naar de overtuiging van het Openbaar Ministerie en de politie is met de aanhouding van de verdachten een grote terroristische aanslag voorkomen.

Kunstmest

De verdachten waren voor een aanslag op zoek naar AK47’s, handvuurwapens, handgranaten, bomvesten en grondstoffen voor een of meer autobommen. Bovendien bleken ze in bezit van kunstmest, het belangrijkste ingrediënt voor een krachtige bom. Kunstmest bevat grote hoeveelheden ammoniumnitraat, dat in combinatie met een brandstof, zoals diesel, extreem explosief wordt. Het is in het verleden bij veel terroristen populair gebleken wegens de makkelijke verkrijgbaarheid. Ammoniumnitraat wordt veelvuldig door de landbouw gebruikt, meestal in zuivere vorm.

Oklahoma

Het werd ondermeer gebruikt bij de bomaanslag in Oklahoma City op 19 april 1995. Een autobusje met 50 kg kunstmest blies een compleet kantoorgebouw omver, waarbij 168 doden en 800 gewonden vielen. Tot 11 september 2001 was het de grootste terroristische aanslag binnen de landsgrenzen van de Verenigde Staten. De groep Nederlandse verdachten die gisteren werd aangehouden, had ook de beschikking over een gehuurde bus met Frans kenteken. Volgens terrorisme-deskundigen zou die mogelijk gebruikt kunnen worden om een Oklohoma-achtige aanslag te plegen.

De hoofdverdachte die gisteren werd aangehouden is Hardi N. Hij wordt gezien als de spil in de groep. De man, van Irakese afkomst, werd in 2014 gearresteerd op verdenking van uitreizen naar Syrië. Hij zei in 2015 tijdens zijn rechtszaak nooit de intentie te hebben gehad om zich bij een strijdgroep aan te sluiten. “Ik ben gelovig, maar niet radicaal.” Hij zat gedetineerd op de terroristen-afdeling van de gevangenis in Vught, waar hij ook enige tijd in hongerstaking ging.

AIVD

Het strafrechtelijk onderzoek is in april 2018 begonnen met informatie van de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD). De man uit Arnhem zou volgens een ambtsbericht van de AIVD met een groep een aanslag willen plegen op een groot evenement in Nederland en veel slachtoffers willen maken.

In het belang van het onderzoek mogen de verdachten alleen contact hebben met hun advocaat. De verdachten worden vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam.