‘Terreurverdachte’ door verkeerd ip-adres

Een onschuldige Nederlandse man is afgelopen week twee keer uit de rij op het vliegveld gehaald omdat hij een verkeerd ip-adres heeft. Het huis waar hij verbleef, werd bovendien doorzocht. De Nederlander, Erik Pas, regelde een vlucht naar de Verenigde Staten via zijn nieuwe internetverbinding, en kreeg daardoor een ip-adres dat door de Amerikanen als verdacht stond geregistreerd.

Dat schrijft De Telegraaf donderdag.

Om de Verenigde Staten in te komen, moet een esta-formulier ingevuld worden, een online vragenlijst. Pas werd op Schiphol uit de rij gehaald bij een paspoortcheck, en moest zich melden bij een Amerikaanse ambtenaar. Hij kreeg vragen over de moslimlanden die hij had bezocht, omdat hij volgens de Amerikaan het esta-formulier in Jordanië had ingevuld. Pas zegt nooit in moslimlanden te zijn geweest.

IP-adres opgekocht

In Los Angeles werd hij nog eens ondervraagd. Daar werden ook zijn koffers doorzocht en de politie stapte het huis waar hij verbleef binnen.

Uiteindelijk bleek de verdenking te zijn ontstaan door de nieuwe internetverbinding die Pas had afgesloten. ‘Het blijkt dat Vodafone IP-adressen inkoopt uit andere landen, ook landen die door de VS als gevaarlijk worden gezien.’ Het nieuwe IP-adres van Pas blijkt eerder in Jordanië zijn gebruikt.

Stempels in paspoort

Vodafone zegt tegen de krant dat de Amerikaanse overheid verouderde gegevens heeft gebruikt. Er zouden nog geen andere incidenten hebben voorgedaan naar aanleiding van de IP-adressen die de provider opkoopt.

Dat Amerikaanse functionarissen reizigers die om wat voor reden dan ook eerder in zogenaamde ‘moslimlanden’ zijn geweest er uitpikt, is niet nieuw. Over internet gaan talloze verhalen (zoals deze) van reizigers die hun koffers moesten openen en uren ondervraagd werden omdat ze stempels van landen in het Midden-Oosten in hun paspoort staan.