‘Terugkeer fout geld op de Wallen’

NV Zeedijk maakt zich zorgen om de terugkeer van ‘fout geld’ op de Wallen. De directeur Janny Alberts zegt in De Telegraaf dat huurders worden uitgekocht. Vrijkomend vastgoed wordt volgens haar geregeld boven de marktprijs verkocht.

Opkopen

De NV Zeedijk is een organisatie die in de jaren tachtig is opgericht toen de Wallen een gevaarlijke no go area was. Middels het opkopen van panden moesten de straten weer worden terug veroverd op drugsdealers en straatprostitie. De waarde van de portefeuille van de NV is nu ruim 60 miljoen euro met 300 vastgoedobjecten in het gebied, waarvan 93 bedrijfspanden, een derde van het aantal winkels op de Zeedijk. De gemeente Amsterdam bezit 80% van de aandelen.

Marktwaarde

Vanaf 2014 krijgen volgens Alberts ondernemers in huurpanden krijgen hoge bedragen aangeboden om te stoppen met hun bedrijf. De nieuwe huurder krijgt dan doorgaans een veel hogere huur voor de kiezen. Dat werkt overlast in de hand door druk op terrassen, proppers en openingstijden. Ook worden panden aangeboden voor herontwikkeling vaak voor de neus van de NV Zeedijk weggekaapt door ontwikkelaars die ver boven de marktwaarde bieden. Het vermoeden rijst dan dat dit wordt gefinancierd uit zwart of crimineel geld.

Zie ook:

Uitbuiting vrouwen nu via seks-sites

Amsterdam heeft koper voor gemeentebordeel