Tien arrestaties voor grootschalige drugssmokkel

Bij een onderzoek naar georganiseerde criminaliteit in Brabant en Limburg hebben het OM en politie-eenheden van de Landelijke Recherche en politie Limburg dinsdag tien verdachten opgepakt. De verdachten zouden contacten hebben in België die drugs door de douane en andere havenautoriteiten in Antwerpen zouden loodsen. Het gaat om cocaïne, hasj en grondstoffen voor de productie van XTC.

De verdachten hebben waarschijnlijk te maken met de invoer van drie ton hasj uit Pakistan. Het transport is onderschept in de haven van Antwerpen.

Uit het onderzoek bleek dat zij waarschijnlijk ook betrokken zijn bij invoer van coke en PMK, grondstof voor XTC, uit Zuid-Amerika en China.

Hoofdverdachte

Op verzoek van het Nederlandse Openbaar Ministerie is op Bonaire een 68-jarige hoofdverdachte opgepakt. Op het eiland zijn bovendien twee woningen doorzocht, waarbij beslag is gelegd op vier vuurwapens, motorvoertuigen en geld.

Bij doorzoekingen van 31 woningen in elf steden in voornamelijk Brabant en Limburg, waaronder Eindhoven, Kerkrade en Sittard. Ook werden er doorzoekingen in Rotterdam en Nijmegen gedaan. Er is beslag gelegd op administratie, drugs, geld, telefoons en digitale opslagmedia.

Miljoenen aan drugs

Ook werd er 200.000 euro aan contanten gevonden. Bij een van de verdachten zijn vijf luxe personenauto's weggesleept. In een woning in Eindhoven vonden rechercheurs 245 kilo amfetaminepasta, 55 liter amfetamineolie en 30 kilo XTC, in totaal 6 miljoen euro waard. Op andere plaatsen werd ook amfetamine en XTC gevonden.

Daarnaast zijn in Duitsland een woning, een vakantiewoning en een voormalig café doorzocht. Ook in België zijn twee woningen doorzocht.

Bekenden van politie

De namen van de hoofdverdachten zijn volgens het OM al vaker boven komen drijven bij onderzoek naar georganiseerde misdaad. In het verleden konden ze echter niet aangehouden worden. Andere verdachten hebben juist een uitgebreid strafblad.

Bij de actie zijn veertig militairen ingezet die naar verborgen ruimtes hebben gezocht. Ook zijn drugs- en geldhonden ingezet. In totaal namen 300 politiemensen aan de operatie deel.

Alle verdachten zijn in verzekering gesteld. Het OM heeft besloten dat ze alleen contact mogen hebben met hun advocaten. Vrijdag worden de verdachten voorgeleid aan de rechter-commissaris in Maastricht.