Tientallen getuigen gehoord over Herman Ploegstra

Het coldcase team dat de verdwijning van de Zeeuw Herman Ploegstra onderzoekt heeft 46 getuigen gehoord. Dat maakte de politie vandaag bekend. Eerder dit jaar werd de zaak heropend door een nieuw onderzoeksteam.

Het nieuwe team dat de zaak van Herman Ploegstra uit het Zeeuwse IJzendijke onderzoekt, gaat niet langer uit van een vrijwillige verdwijning of zelfmoord. ‘Het is moord of doodslag’, zei de verantwoordelijke officier van justitie dit voorjaar op een informatie-avond voor bewoners. Ploegstra verdween in 2010 spoorloos.

Doorzoekingen

Behalve getuigenverhoren heeft het nieuwe team diverse locaties doorzocht. Meer gedetailleerde informatie hierover wil men op dit moment nog niet kwijt. Ook zijn de nieuwste onderzoekstechnieken toegepast op beschikbare telefoongegevens en telefoons. Hetzelfde geldt voor de telefoon, de kleding, enkele goederen en de auto van Herman Ploegstra

Dossier

Crimesite kreeg in 2012 inzage in het vertrouwelijke politiedossier. Een uitgebreid verhaal daarover is hier te lezen (via Blendle). Voor de moord op Herman Ploegstra wordt met drie mogelijke scenario’s rekening gehouden.

  1. Een agressieve schoonvader met wie Herman Ploegstra een moeilijke verstandhouding had. Hij werd eerder veroordeeld voor geweld. Deze Prudent Buyck is overigens eind 2016 op 67-jarige leeftijd overleden.
  2. Verschillende buitenechtelijke relaties die Ploegstra onderhield, waarvoor hij een tweede mobiele telefoon gebruikte die hij in zijn werkkraan bewaarde. Mogelijk is een jaloerse echtgenoot verhaal komen halen.
  3. Criminele contacten die Herman mogelijk had. De plaatselijke slijter vertelde aan de politie dat Herman regelmatig champagne kocht waarbij hij dikke pakken cash geld in zijn portemonnaie had. Hij was tijdens werktijd soms uren verdwenen. En in het artikel, dat gebaseerd is op het politiedossier over Herman, werd onthuld dat hij ook contacten onderhield met de veroordeelde moordmakelaar in de Belgische Kasteelmoord en growshop-eigenaar Evert de C. uit IJzendijke.

Briefje

Ook was er weer aandacht voor een mysterieuze briefje dat de politie vond. Op het raadselachtige briefje staat ‘moes + ?’. Dat zou er op kunnen duiden dat Ploegstra een afspraak had met ene Moes (die hij vermoedelijk kent, in ieder geval zijn naam) en met nog iemand die hij niet (van naam) kent.

Ook bij Crimesite komen over het briefje interessante tips binnen. Zo beweerde iemand ene ‘Moes’ of ‘Mustafa’ te kennen, die uit Terneuzen of Axel komt en in drugs handelt.

Kent u deze ‘Moes’ ook? Heeft u meer informatie over de zaak Ploegstra, of heeft u een idee wat de samenhang is tussen de woorden op het briefje? Neem dan contact op met Crimesite, desgewenst anoniem via ons tipformulier.

Hieronder de volledige persconferentie van de Zeeuwse politie vanavond.

Zie ook:

Politie: Herman Ploegstra is vermoord (VIDEO)

Kasteelmoord-verdachte in Ploegstra-zaak

Heropening onderzoek Ploegstra-zaak

Meerdere tips over Herman Ploegstra

Nieuwe aanwijzing in zaak Ploegstra

Nieuwe raadsels rond Herman Ploegstra

Nieuwe informatie in geruchtmakende coldcase

Tot 30 jaar cel geëist voor kasteelmoord

Cold case-kalender voor gevangenen

Weer Nederlander uitgeleverd voor kasteelmoord