Tip: ‘Holleeder bedreigde Harry Mens’

De anonieme tip op basis waarvan vastgoedondernemer Harry Mens half december bedreigd zou zijn, en vervolgens beveiligd werd, had betrekking op Willem Holleeder. Op 11 december kwam er bij Meld Misdaad Anoniem (MMA) een tip binnen dat Holleeder en anderen plannen zouden maken om Mens iets aan te doen.

Door @Wim van de Pol

Dat blijkt uit het strafdossier tegen Holleeder, die wordt verdacht van betrokkenheid bij twee onderwereldmoorden. In een proces-verbaal dat is ingebracht ter onderbouwing van de vordering inbewaringstelling tegen Holleeder is melding gemaakt van deze MMA-melding, die Crimesite heeft ingezien. De recherche schrijft in het dossier:

Op 11 december 2014 is bij MMA een gedetailleerde melding binnengekomen waarin onder andere werd aangegeven dat Willem Holleeder met enkele anderen aanspraak maakt op een groot geldbedrag van Harry Mens. Het plan is om Harry Mens te ontvoeren dan wel te liquideren. Beide in de hoop het geld te krijgen. Het plan is om dit op zeer korte termijn te doen.

Deze melding is door het Openbaar Ministerie gevoegd binnen het onderzoek 13Vandros, waarin Holleeder verdacht is van de opdracht geven van de moorden op Kees Houtman in 2005 en hasjhandelaar Thomas van der Bijl in 2006.

‘Concrete informatie’

Feit is dat het Openbaar Ministerie de tip heeft opgenomen in het strafdossier tegen Holleeder en niet terzijde heeft gelegd. Maar of de melding ook enig waarheidsgehalte bevat valt nog te bezien. Anonieme meldingen blijken niet zelden onzin te zijn. De officieren van justitie in de Zaak-Holleeder, Sabine Tammes en Joris Beliën, hebben ‘gezien de concrete informatie’ niettemin besloten dat de melding nader onderzocht diende te worden. De politie schrijft ook dat ‘de gangen van Harry Mens worden nagegaan’.

Telegraaf

Op donderdag 11 december kwam de melding binnen. Twee dagen later, op zaterdag 13 december, stond in De Telegraaf te lezen dat Harry Mens beveiligd werd, na een melding bij Meld Misdaad Anoniem. Mens had de krant persoonlijk ingelicht en zei tegen de krant dat hij een dag eerder (dus op vrijdag) door de politie gewaarschuwd was. Op dezelfde zaterdag van de Telegraaf-publicatie is Willem Holledeer in alle vroegte aangehouden. Later die dag werd de aanhouding bevestigd door het Openbaar Ministerie.

Geen commentaar

Of er een relatie is tussen de anonieme tip en (het moment van) de aanhouding van Holleeder wordt niet bevestigd door het Openbaar Ministerie. In antwoord op de vraag of Holleeder is aangehouden op grond van deze tip inzake Harry Mens zegt de woordvoerder van het Amsterdamse parket dat Holleeder is aangehouden op grond van een verdenking over drie feiten: de moorden op Van der Bijl en Houtman en lidmaatschap van een criminele organisatie. ‘Verder doen we geen mededelingen’, aldus de woordvoerder.

Verdenking

Op de vraag of de tip en het daarop volgende onderzoek nog hebben geleid tot een serieuze verdenking tegen Holleeder ten aanzien van een eventuele bedreiging van Harry Mens wil de woordvoerder niets zeggen. De advocaat van Holleeder wilde desgevraagd geen enkel commentaar op de melding van Meld Misdaad Anoniem, en het opnemen ervan in het dossier tegen Holleeder, geven.

Broodje aap

Gerard Spong, de advocaat van Harry Mens, zegt niet bekend te zijn met de MMA-informatie over Holleeder. Harry Mens zelf zegt tegen Crimesite in december inderdaad gewaarschuwd te zijn maar dat daarbij niet de naam Holleeder is gevallen. Mens:

‘Het is een broodje aap-verhaal. Ik ken de hele man niet en ik heb ook niks tegen die man. Als ik hem tegenkom dan zwaai ik naar hem.’

Dat zwaaien zal waarschijnlijk voorlopig niet gebeuren want afgelopen 29 december verlengde de rechtbank van Amsterdam de voorlopige hechtenis van Holleeder in de moordzaken Van der Bijl en Houtman met drie maanden.