Toch geen nieuwe Duitse strafzaak tegen leider Goliath-bende

Simo D. (op de foto links), beschouwd als de leider van de Twentse Goliath-bende, wordt in Duitsland toch niet vervolgd voor een nieuwe drugszaak. Dat meldt de rechtbank van Wuppertal (Duitsland) aan RTV Oost. Mogelijk dat D. binnenkort door justitie in Nederland wordt aangehouden op verdenking van het geven van 9 liquidatiepogingen.

Momenteel zit Simo D. al een straf uit van 7,5 jaar in Duitsland waar hij is veroordeeld voor drugshandel via het dark web. Eerder deze maand maakte justitie in Duitsland nog bekend D. opnieuw te zullen vervolgen voor een soortgelijk misdrijf. Daar wordt nu toch vanaf gezien. Het Openbaar Ministerie in Nederland heeft eerder al aangekondigd D. mogelijk te willen vervolgen voor het geven van negen moordopdrachten in Enschede, Almelo en Gronau. Hij zou die opdrachten onder andere via de telefoon vanuit de gevangenis hebben gegeven.

Henry W.

Een van de personen die enkele opdrachten van Simo D. zou hebben aangenomen is Henry W. uit Hengelo (op de foto rechts). Deze W. zou tenminste 2 keer een poging hebben ondernomen om iemand om het leven te brengen waarbij sprake was van een persoonsverwisseling. Allereerst werd eind januari 2017 een man beschoten in de Ruischenborchstraat in Enschede. De man wordt door 8 kogels geraakt, maar overleefde wonderwel de aanslag. Enkele dagen na liquidatiepoging meldde het eigenlijke doelwit zich bij de politie. Justitie verdenkt Henry W. ervan de aanslag te hebben gepleegd.

Kapper

Twee dagen na de schietpartij in de Ruischenborchstraat werd een kapper in zijn zaak in Enschede overgoten met een brandbare vloeistof en in de fik gezet. Ook deze man overleefde ternauwernood de aanslag, maar is voor het leven getekend. Ook hier is sprake van een persoonsverwisseling zo vermoedt de politie. Het eigenlijk doelwit zou Isaak S. zijn geweest. Justitie denkt dat Henry W. ook achter de brandaanslag op de kapper zit. W. zelf ontkent: ‘Ik heb die kapper niet in de fik gezet. Ik snap niet dat ik vastzit en andere mensen los lopen’ zei hij eerder tijdens een inleidende zitting.

Wolfje

Simo D. zou ook moordopdrachten hebben verstrekt aan het jongere broertje van W., Maurits R. Deze R., die ook wel Wolfje wordt genoemd, is inmiddels al veroordeeld tot 16 jaar voor 2 mislukte moordpogingen. Later dit jaar staat hij samen met zijn broer opnieuw voor de rechter.