Toen de Colombianen het lieten “sneeuwen” in Miami

Willie Falcon en Sal Magluta waren de grootste drugsbaronnen van Miami in de tijd dat de Colombiaanse drugskartels Florida met cocaïne overspoelden. De Muchachos, zoals de twee werden genoemd, zouden meer dan 2 miljard dollar hebben verdiend. Beiden belandden uiteindelijk in de cel, maar Falcon heeft zijn straf alweer uitgezeten. 

De twee, op jonge leeftijd uit Cuba gevlucht, begonnen het criminele carrière in het midden van de jaren zeventig. Hun werkgebied was Miami, vluchthaven voor vele Cubaanse immigranten. Willie Falcon (foto boven) was nog geen 24 jaar, toen hij zaken deed met Pablo Escobar en Griselda Blanco.

The Mutiny

Centrum van de drugshandel in de Miami Vice-jaren was The Mutiny, een exclusieve club en hotel bij Coconut Grove. Ook de Muchachos en hun hofhouding vertoefden veelvuldig in The Mutiny, dat ook werd gefrequenteerd door jet set-figuren, dubieuze bankiers, popsterren en FBI-agenten. In het hotel werden door criminelen miljoenendeals gesloten en aanslagen op rivalen gepland. Leden van de exclusieve Mutiny-club droegen gouden pasjes met daarop het logo van een knipogende piraat.  (Tekst loopt door onder de afbeelding.)

Raceboten

In het midden van de jaren 80 hadden de Muchachos een cocaïne imperium opgebouwd. Falcon en Magluta bezaten onroerend, dure auto’s, talloze bedrijven om geld wit te wassen en peperdure raceboten. Deze powerboats waren niet alleen om te spelevaren. Het was eigenlijk een slimme manier van opzichtige camouflage. Raceboten werden vaak gebruikt om drugs naar Florida te vervoeren. ‘Dus door de raceboten onderdeel te maken van hun legale activiteiten, was het aantal boten dat ze bezaten niet verdacht’ aldus Christian Cipollini, Amerikaans misdaadauteur. Falcon en Magluta raceten in Zuid-Florida onder de naam Team Seahawk. De speedboten waren vaak te snel voor de boten van de Amerikaanse kustwacht.

75 ton coke

De Muchachos zouden in totaal zo’n 75 ton cocaïne hebben geïmporteerd. Ze leefden in grote weelde. Zo bestelden ze dozen Dom Pérignon, waar ze een bubbelbad mee vulden en er vervolgens met naakte meiden in sprongen. Toen ze in 1991 werden gearresteerd bedroeg de waarde van de in beslag genomen goederen, meer dan 2 miljard dollar. Ze werden aangeklaagd voor 16 misdrijven maar 5 jaar na hun aanhouding vrij gesproken. Naar verluidt zouden juryleden voor een half miljoen dollar zijn omgekocht.  Kort daarna werd Falcon alsnog veroordeeld: hij kreeg 20 jaar cel na een zogenaamde plea bargain (schuldbekentenis in real voor strafvermindering). Sal Magluta werd na de eeuwwisseling veroordeeld tot 205 jaar cel, feitelijk levenslang.

Vrij

In 2017 kwam Willie Falcon vrij; hij had zijn straf uitgezeten. Hij werd onmiddellijk weer opgepakt door de immigratiedienst. Die wil hem uitzetten naar Cuba. Falcon heeft weliswaar een verblijfsvergunning, maar is geen Amerikaans staatsburger. Volgens de immigratiedienst kan hij daarom naar Cuba worden uitgezet. Falcon vecht de uitzettingsprocedure aan. Als hij naar Cuba wordt uitgewezen, betekent dat ongetwijfeld dat Falcon opnieuw achter de tralies verdwijnt. Hij heeft zich in het verleden namelijk regelmatig ingezet voor anti-Cubaanse activiteiten.

Dit verhaal is een samenvatting van een artikel dat verscheen in het magazine Real Crime. Het blad, nieuw in Nederland, gaat vooral over buitenlandse misdaad en komt een maal per kwartaal uit. In het huidige nummer ook artikelen over seriemoordenaar John Sweeney (die ook in Nederland actief was), de ontvoering van de zoon van Frank Sinatra en de jacht op de Zodiac-killer.