Toename slavernij in wietteelt

Voor het telen van wiet wordt steeds vaker gebruikgemaakt van slaven. De politie ontdekt in toenemende mate bij het oprollen van een wietkwekerij mensen in het pand die niet weten waar ze zijn en onder dwang aan het werk zijn.

Foute boel

Dat zegt de Westervoortse burgemeester Arend van Hout, voorzitter van een Gelders samenwerkingsverband van gemeenten, politie, Openbaar Ministerie, Belastingdienst en de Regionale Informatie en Expertise Centra (RIEC) voor georganiseerde criminaliteit. Harde cijfers zijn er niet: ‘Maar we treffen bij het oprollen van wietkwekerijen steeds vaker mensen aan die nauwelijks Nederlands spreken en als slaaf worden gebruikt. Dat is echt schandalig.’ Opvallend vaak gaat het om Vietnamezen, zowel mannen als vrouwen. Van Hout: ‘Als we die aantreffen, dan weten we dat het foute boel is.’

Illegale immigranten

Verschillende politiekorpsen constateren een toename van het aantal Vietnamezen dat bij het ontruimen van een wietkwekerij wordt aangetroffen. Het gaat om illegale immigranten die hoge leningen hebben afgesloten om naar Europa te komen, vaak met Engeland als droombestemming. Om die lening af te kunnen lossen belanden zij in een wietkwekerij, ergens in een woning of loods in Nederland. 

Uitgebuit

De vluchtelingen spreken geen Nederlands, hebben meestal geen paspoort en zijn financieel afhankelijk van anderen. ‘Ze worden uitgebuit en als slaaf gebruikt’, zegt Van Hout.

Minder tips

Probleem is dat de politie voor een belangrijk deel afhankelijk is van burgertips. Uit cijfers van bijvoorbeeld Meld Misdaad Anoniem blijkt dat die echter steeds minder binnenkomen. Landelijk werden er in 2015 nog 231 tips gegeven over mensenhandel, in 2017 waren dat er 146. Actuele cijfers over 2018 verschijnen pas volgende maand, maar de dalende lijn is volgens Meld Misdaad Anoniem in elk geval voortgezet. 

Onderbelicht fenomeen

Slaverij in de wietteelt is een onderbelicht fenomeen. Bij mensenhandel gaat het doorgaans over seksuele uitbuiting (gedwongen prostitutie). Tussen 2013 en 2017 werden er ruim 3.000 slachtoffers gemeld bij expertise- en coördinatiecentrum Comensha, terwijl er maar ruim 200 gevallen bekend werden van criminele uitbuiting van mensen. Daarbij ging het dan meestal om verschillende vormen van diefstal. Het aantal daadwerkelijke slachtoffers van mensenhandel ligt waarschijnlijk vele malen hoger.

Wietslaaf

Concrete gevallen van slavernij in de wietteelt zijn er weinig. In 2012 werd bij het oprollen van kwekerijen in Veghel en Luyksgestel een 36-jarige Eindhovenaar opgepakt, die twee jaar was gebruikt als wietslaaf.