TomTom data ook gebruikt in strafzaken

 

 


 

 

 

De politie gebruikt gegevens van TomTom-bezitters niet alleen voor het vinden van geschikte flitslocaties, ze worden ook gebruikt om verdachten achter de tralies te krijgen. Uit onderzoek van Crimesite blijkt dat de afgelopen jaren verschillende mensen zijn veroordeeld voor misdrijven met behulp van data die uit de TomTom zijn gehaald.

Met de data van de TomTom kon worden bewezen dat ze zich op een plaats delict bevonden. In een enkel geval verleende TomTom actief medewerking aan de opsporing.Het gaat om zaken die speelden bij rechtbanken in Zwolle, Haarlem, Almelo en Zutphen. In al deze zaken nam de politie een TomTom bij een verdachte in beslag en werd vervolgens het log-bestand door de politie geanalyseerd. Daarop wordt vastgelegd welke locaties in de afgelopen periode zijn bezocht door de gebruiker van het navigatiesysteem. In veel gevallen bleek vervolgens dat de verdachten de exacte locaties hadden bezocht die in de betreffende zaak een rol hadden gespeeld.

Zo werd bijvoorbeeld in november vorig jaar een bende skimmers veroordeeld, mede op basis van bewijs dat in de TomTom gevonden werd. De skimmers hadden 5 locaties bezocht, waaronder een Albert Heijn in Badhoevedorp en Diergaarde Blijdorp in Rotterdam. Op deze locaties waren vervolgens pinautomaten gemanipuleerd en geskimd. Tijdens een huizoeking bij de verdachten werden twee TomToms gevonden. De rechter vond het wettig en overtuigend bewijs, hij schreef in zijn vonnis: “In een navigatiesysteem, de TomTom XL Live , stond het adres Energieweg Diergaarde Blijdorp, Rotterdam Zoo, ingevoerd. Ook bleek uit de zogenoemde triplogbestanden, die route-informatie, datum- en tijdinformatie bevatten, dat in de navigatiesystemen, de Abraham van Stolkweg en Blijdorplaan, allen gelegen in de directe nabijheid van de Diergaarde Blijdorp, waren ingevoerd.” Hij veroordeelde de verdachten tot 5 jaar gevangenisstraf.

In een andere zaak verleende TomTom als bedrijf actief medewerking aan de politie bij het analyseren van de log-bestanden. Die waren versleuteld op het navigatiesysteem opgeslagen en konden door de politie niet ontcijferd worden. In het vonnis valt te lezen dat de politie vervolgens aan TomTom vroeg om de data te ontcijferen. “De aangetroffen triplogbestanden bevatten versleutelde informatie. De door TomTom op grond van een vordering ontsleutelde bestanden bevatten de triplogbestanden vertaald naar KML-bestanden. Deze KML-bestanden bevatten geografische locaties aangevuld met tijdstippen wanneer deze locaties zijn aangedaan.”  De KML-bestanden konden door de recherche eenvoudigweg in Google Earth of een ander programma worden ingelezen en die toont dan exact de gereden routes, met datum en tijd.

TomTom meldt vandaag in paginagrote advertenties in de dagbladen dat ze het gebruik van navigatiegegevens voor het vinden van geschikte flitslocaties ‘niet hadden voorzien’. Het bedrijf stelt dat ze de licentievoorwaarden gaan aanpassen ‘om dit type gebruik in de toekomst te voorkomen’. De vraag is of ook het gebruik van log bestanden voor strafrechterlijk onderzoek in de nieuwe licentievoorwaarden wordt uitgesloten. TomTom was onbereikbaar voor commentaar.

In de volgende strafzaken werden TomTom gegevens gebruikt:

LJN: BM3601, Rechtbank Zwolle , 07/630328-09

LJN: BO2789, Rechtbank Haarlem , 15/840025-10

LJN: BM6340, Rechtbank Almelo , 08/710936-09

LJN: BP5729, Rechtbank Zutphen , 06/940318-1