‘Topcriminelen van Randstad naar het zuiden’

De bazen van het Openbaar Ministerie (OM) en de politie hebben woensdag na de bekendmaking van het Jaarbericht 2013 laten weten dat de netwerken van topcriminelen zich verplaatsen van de Randstad naar het zuiden van het land. Met name Brabant en Limburg zien een toename van liquidaties, drugshandel en witwassen.

Eerder deze week lieten burgemeesters van gemeenten in Brabant en Limburg al weten zich grote zorgen te maken over de oprukkende georganiseerde misdaad in het zuiden. Volgens Gerard Bouman (politie) en Herman Bolhaar (OM) is het niet zo dat er gemiddeld genomen meer criminele afrekeningen plaatsvinden in Nederland, ze komen alleen nu ook voor op andere plekken in het land.

Bouman: ‘De oude traditionele Hollandse netwerken hebben steeds meer bemoeienis in het zuiden van Nederland.’ Ook zorgen de aanwezigheid van verschillende outlaw motorcycle gangs in het zuiden dat er meer criminaliteit is. Volgens Bouman en Bolhaar blijkt dat zij zich schuldig maken aan diverse criminele activiteiten.

Vorig jaar zijn de politie en het OM met het oog op het beter bestrijden van de georganiseerde misdaad begonnen met een bredere aanpak. Daarvan zijn de eerste volgens Bolhaar positief. Toch denkt hij dat, mede door de beschikbare capaciteit, dit jaar het plafond van de opsporing is bereikt.

Taskforce

De burgemeester van Sittard-Geleen in Limburg, Sjraar Cox, is van mening dat Limburg net als Brabant een eigen taskforce moet krijgen die zich richt op de aanpak van georganiseerde misdaad. Volgens Cox heeft de bestrijding van deze groepen nog niet de hoogste prioriteit, hierdoor is een structurele aanpak volgens hem nog niet mogelijk.

Er moeten ook specialisten komen die zich richten op het blootleggen van zwakke plekken binnen de criminele organisaties. Ook moeten er meer manschappen zich kunnen toeleggen op het bestrijden van deze organisaties.

Teleurgesteld

Aan Omroep Brabant liet burgemeester Anton Ederveen van Valkenswaard weten ‘heel erg teleurgesteld’ te zijn in minister Opstelten. Volgens de minister is er geen capaciteitsprobleem maar moet er efficiënter gewerkt worden. Ederveen is het daar niet mee eens. ‘Hij zegt dat hij vierkant achter ons staat, maar vervolgens komt hij niet over de brug. We werken al veel samen in Brabant, maar de afgelopen periode is duidelijk geworden dat dit niet genoeg is. Burgemeesters, de hoofdofficier en de commissaris hebben hun zorgen geuit, maar de minister pakt dit niet op. Dat vind ik een ernstige zaak.

Lees ook:

‘Limburg is Colombia van synthetische drugs’