Topman OM: er wordt teveel getapt

Politie en justitie in Nederland tappen onnodig veel telefoons en dataverkeer af. Dat zegt procureur-generaal Marc van Nimwegen, een van de belangrijkste personen binnen het Openbaar Ministerie. Volgens Van Nimwegen lijden de opsporingscapaciteit en -kwaliteit onder het vele tappen.

Volgens officiële cijfers tapt Nederland wereldwijd het meeste telefoongesprekken en internet verkeer af. Volgens Van Nimwegen heeft dat een functie, maar alleen 'bij sterke vermoedens over criminaliteit en het daarvoor verzamelen van bewijsmateriaal'.

'We tappen ons inmiddels suf in Nederland', aldus Van Nimwegen. 'Tappen moet geen pavlovreactie van de politie en het OM worden.' De procureur-generaal waarschuwt voor willekeur.

Omdat alle gesprekken die worden afgeluisterd, ook moeten worden uitgewerkt, gaat het tappen volgens Van Nimwegen bovendien ten koste van de opsporingscapaciteit en kost het veel geld. Daarom stelt hij voor om slimmere methodes om informatie te verzamelen in te zetten, bijvoorbeeld het analyseren van sociale netwerken.

De AIVD en MIVD hebben spionagesystemen besteld waarmee internetverkeer automatisch wordt gemonitord en geanalyseerd. Dergelijke systemen mogen nu nog niet worden ingezet, maar mogelijk wordt binnenkort de wet verruimd.

Lees ook:

Spectaculaire stijging internettaps

Mobiele gesprekken jaren onderzocht

Tapverbalen vervalsen blijft ongestraft