Topman politie weg na advies AIVD

Tom Driessen, de politiecommissaris die al ruim een jaar belast was met de organisatie van een nucleaire top in Nederland, is door de politie met onmiddellijke ingang uit zijn functie gezet. Dat meldt NRC Handelsblad donderdag. Driessen zou volgens de AIVD niet integer genoeg zijn.

Driessen is vorig jaar aangesteld als nationaal projectleider van de Nuclear Security Summit (NSS) die in maart 2014 in Den Haag wordt gehouden, zo meldt NRC Handelsblad.

Nucleair terrorisme

Wereldleiders van ongeveer zestig landen komen dan bijeen om te praten over nucleair terrorisme. Omdat de veiligheid tijdens deze dagen van groot belang is, werd Driessen, ex-hoofd van nationale recherche, aangetrokken om de leiding te nemen over de te treffen veiligheidsmaatregelen.

Niet integer

Op verzoek van de politie heeft de AIVD de afgelopen periode een onderzoek gedaan naar de integriteit van Tom Driessen. De AIVD heeft laten weten niet bereid te zijn een Verklaring van Geen Bezwaar te geven, meldt NRC. Als tweede man bij Interpol, Europese politieorganisatie, zou Driessen geprobeerd hebben een bevriend persoon te bevoordelen tijdens een sollicitatie bij Interpol.

Volgens de AIVD is Driessen onvoldoende open geweest over dit incident, schrijft NRC.