Tot 12 jaar voor doodslag op de carpoolplaats

De rechtbank in Zwolle heeft vijf mannen veroordeeld tot gevangenisstraffen tot 12 jaar voor de schietpartij op de carpoolplaats in Vaassen. Daar kwam in maart 2017 Samet Merzifonluoglu (25) om het leven. De straf ligt hoger dan de eis.

Wie schoot?

In het vonnis zegt rechtbank dat het in de zaak niet van belang is wie het dodelijk schot heeft afgevuurd. Want door met een vuurwapen op pad te gaan en op de carpoolplaats te gaan schieten hebben alle mannen bewust aanvaard dat er een grote kans was dat er iemand zou worden doodgeschoten, vindt de rechtbank. Dan maakt het ook niet meer uit bij welke partij je hoort. Er was sprake van doodslag en van “onvoltooide” doodslag.

Eerste schot

Op 11 maart 2017 was er een afspraak over een deal met een onsje cocaïne. Merzifonluoglu zou met een metgezel de drugs verkopen, de andere partij bestond uit drie mannen uit Leeuwarden, Zwolle en Heerde. Beide partijen hebben vuurwapens meegenomen naar de drugsdeal. Het eerste schot loste de 23-jarige man uit Leeuwarden vanuit de auto. Buiten de auto is door beide partijen over en weer geschoten. Door wie blijft de vraag.

De 23-jarige man uit Leeuwarden, de 40-jarige man uit Zwolle en de 38-jarige man uit Heerde krijgen gevangenisstraffen van 12 jaar. Ze zijn ook veroordeeld voor vuurwapenbezit. En ze moeten ruim 6.000 euro aan de nabestaanden betalen, voor de kosten voor de uitvaart.

Noodweer

Deze drie deden een beroep op noodweer maar de rechtbank wees dat niet toe omdat hun groep begon te schieten. De rechtbank straft hen hoger dan de eis (9 jaar) omdat de rechtbank vindt dat er sprake is van een voltooide gekwalificeerde doodslag en niet een poging daartoe. 

De vriend (22) van Merzifonluoglu deed ook een beroep op noodweer en de rechtbank wees dat toe omdat de man uit Leeuwarden begon met schieten. Deze vriend werd ook buiten de auto onder schot gehouden en er werd op hem geschoten terwijl hij wegrende. Hij krijgt wel een gevangenisstraf van 12 maanden (waarvan 3 maanden voorwaardelijk) voor wapenbezit en cocaïnehandel. Verder is nog een 28-jarige man uit Leeuwarden veroordeeld voor wapenbezit tot een gevangenisstraf van 14 maanden cel opgelegd.