Tot 15 jaar cel voor martelzaak

Lionel van G. (24) en Jaap S. (29), de 2 hoofdverdachten in de mishandeling- en martelzaak op Goeree-Overflakkee, zijn veroordeeld tot 15 jaar cel. Ze hadden een gedeeltelijke bekentenis afgelegd. De andere 4 verdachten kregen celstraffen tot 6 jaar. Het Openbaar Ministerie had tegen de 2 hoofdverdachten 16 jaar geëist. 

De gruwelijkheden vonden plaats vanaf juni 2016, onder andere in Sommelsdijk, in het ouderlijk huis van een van de slachtoffers, een man van in de twintig met een autistische stoornis. Zijn ouders waren tijdens de martelingen op vakantie.

Lesje leren

De zes verdachten (vijf mannen en een vrouw) wilden het slachtoffer een lesje leren, omdat ze dachten dat hij webcam seks had gehad met een minderjarig meisje en dat hij ‘aan mijn nichtjes had gezeten’. Ook in een woning in Oude Tonge werd een man ernstig mishandeld. Ook hij zou volgens de verdachten pedofiel zijn. ‘Het Nederlandse kampioenschap pedoschoppen’, schreven de verdachten op WhatsApp aan elkaar.

Penis

Een derde slachtoffer werd door het zestal mishandeld en gemarteld, omdat er een geschil zou zijn over een zak xtc-pillen. Terwijl het slachtoffer met tape vastgebonden op de grond lag, werd gedreigd hem de tong af te snijden. Ook zouden zijn penis en vingers worden afgeknipt.

Filmpjes

De 2 hoofdverdachten krijgen dus een celstraf van 15 jaar. Een andere verdachte moet 6 jaar de cel in voor zijn betrokkenheid bij twee zaken. Een derde verdachte die heeft meegedaan aan de mishandeling en seksuele vernedering van een van de slachtoffers en daarvan ook filmpjes heeft gemaakt, krijgt een gevangenisstraf van 35 maanden, waarvan 10 voorwaardelijk. Aan twee verdachten die een kleinere rol hebben gespeeld, worden taakstraffen opgelegd; één van hen krijgt daarnaast een voorwaardelijke gevangenisstraf.