Tot 18 maanden cel voor straatovervallen

De rechtbank in Den Bosch heeft vrijdag voor twee gevallen van straatroven tot 18 maanden cel opgelegd. Voor het afpersen van een dronken man bij een pinautomaat in Den Bosch krijgen twee mannen 12 en 10 maanden. Voor een straatroof op een bejaarde legde de rechtbank 18 maanden op.

Den Bosch

In Den Bosch intimideerden en pestten een 29-jarige en een 31-jarige man uit Den Bosch in maart van dit jaar op het centraal station een slachtoffer dat dronken bleek te zijn. Ze leidden het slachtoffer naar een pinautomaat en dreigden hem ‘kapot te maken’ als hij hen geen geld zou pinnen. Het slachtoffer kreeg klappen in zijn gezicht en werd met een scherp voorwerp in zijn bovenbeen gestoken.

Politieagenten

Het slachtoffer wist bij de pinautomaat enkele politieagenten te waarschuwen. De beide verdachten waren toen bij hem en werden direct aangehouden. Ze zijn blijven ontkennen dat zij de man gestoken of geslagen hebben en dat zij probeerden hem geld afhandig te maken.

De rechtbank oordeelt op basis van de bewijzen dat afpersing wel degelijk hun bedoeling is geweest. Uit het bewijs blijkt volgens de rechtbank ook dat in ieder geval de 29-jarige verdachte geweld heeft gebruikt tegen het slachtoffer. Hij had bloed van het slachtoffer aan zijn handen.

Uitgangspunt

Voor straatroof is een celstraf van 6 maanden uitgangspunt. Maar hier vindt de rechtbank door het toegepaste geweld een hogere straf op zijn plaats: 18 maanden waarvan 6 voorwaardelijk en 10 maanden waarvan 5 voorwaardelijk.

De twee krijgen een meldplicht bij de Reclassering en moeten meewerken aan een gedragsonderzoek. De 29-jarige verdachte mag bovendien geen drugs en alcohol gebruiken. Ook moeten ze samen totaal ruim 1.900 euro schadevergoeding betalen aan het slachtoffer.

Eindhoven

Een 36-jarige man uit Eindhoven is door de rechtbank Den Bosch veroordeeld tot 18 maanden voor een straatroof op klaarlichte dag bij het station in Eindhoven in september van dit jaar op het Stationsplein. Hij greep een man op leeftijd vast en duwde hem op de grond. Vervolgens trok hij een portemonnee met inhoud uit de handen van het slachtoffer en ging ervandoor. Het slachtoffer hield een wond aan zijn achterhoofd over aan het voorval.

Geen tbs

De officier van justitie wees erop dat er sterke aanwijzingen zijn dat de verdachte een gebrekkige ontwikkeling of ziekelijke stoornis heeft. Ook is er kans op herhaling. Toch wil de rechtbank geen tbs opleggen:

Tbs met dwangverpleging kan tot een zeer lange vrijheidsberoving leiden die niet meer in verhouding staat tot het delict en de wijze waarop dat is gepleegd. De rechtbank wijst het verzoek tot nader onderzoek daarom af.

Feitelijk bestond het geweld alleen uit een duw en het trekken van de portemonnee uit de handen van het slachtoffer.

Disproportionele straf

De officier van justitie eiste nadat nader psychologisch onderzoek werd afgewezen een celstraf van 6 jaar. De rechtbank vindt dit echter een disproportionele straf die alleen wordt opgelegd bij meerdere delicten, zeer grof geweld of zeer ernstig letsel.

Toch vindt de rechtbank de roof zo ernstig dat er een vrij hoge straf wordt opgelegd: 18 maanden cel.