Tot 19 maanden cel voor miljoenenroof op Schiphol

De rechtbank in Haarlem heeft vrijdag celstraffen tot negentien maanden opgelegd aan vier verdachten van een ladingroof op Schiphol in juni 2019. Daarbij werd voor een bedrag van 2,5 miljoen dollar aan elektronica buitgemaakt. Het Openbaar Ministerie had vorige maand tot bijna vijf jaar gevangenisstraf geëist tegen zes verdachten tussen de 31 en 38 jaar uit Rotterdam, Amsterdam, Heerhugowaard, IJmuiden en Haarlemmermeer.

Bij de ladingroof werd dure elektronica gestolen, zoals smartphones, drones en actioncamera’s. Ook werden in september 2019 in een loods in Beverwijk pallets aangetroffen met tientallen dozen tuinverlichting, die door de groep gestolen waren.

Professioneel

Het gaat volgens het OM om een strak geplande professioneel uitgevoerde diefstal: op een bedrijventerrein op Schiphol, een buit met grote waarde, vrachtwagens om de lading weg te nemen, valse kentekenplaten, en met hulp van binnenuit.

De rechtbank noemt de ladingdiefstal in het vonnis een ‘ernstig strafbaar feit, waardoor grote financiële schade is berokkend’. De verdachten waren slechts uit op eigen financieel gewin en hebben Schiphol en de op het luchthaventerrein gevestigde bedrijven in diskrediet gebracht.’

Lager

De opgelegde straffen van 16, 18 en 19 maanden cel vallen lager uit dan de strafeisen van het OM, dat celstraffen van 22 tot 57 maanden had geëist. Drie verdachten in de zaak zijn vrijgesproken. De rechtbank zegt bij de strafmaat te hebben gekeken naar de lange duur van de zaak en straffen die in min of meer vergelijkbare zaken zijn opgelegd.