Tot 2 jaar cel voor fataal schietongeluk in Amsterdam-Oost

De rechtbank in Amsterdam heeft maandag Shaquille L. (25) veroordeeld tot twee jaar cel vanwege dood door schuld. Op 14 maart 2020 kwam bij een dodelijk schietongeluk in Amsterdam-Oost zijn goede vriend Joey Uiterwijk om het leven. Het OM eiste begin maart vier jaar cel waarvan zes maanden voorwaardelijk tegen L.

Het slachtoffer werd onbedoeld neergeschoten door Shaquille L. na het spelen met een vuurwapen. L. krijgt 24 maanden celstraf, waarvan acht voorwaardelijk. Xavier F. (alias rapper Choppa van drillgroep 73 De Pijp), die het wapen had meegenomen, moet achttien maanden de cel in, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Twee andere verdachten, Daniel S. (23) en Roël G. (24) worden vrijgesproken van betrokkenheid bij de dood van Uiterwijk.

Doorgeladen wapen

De vier verdachten waren die middag onder invloed van drank en drugs in de woning van L. aan de Lorentzlaan aan het spelen met een Glock 17. Er werden foto’s en filmpjes gemaakt. De patroonhouder werd meermaals uit het wapen gehaald en er weer ingedaan. Voor de grap werd het vuurwapen op elkaar gericht en de trekker overgehaald.

Kort nadat Uiterwijk de woning binnenkwam, richtte L. het wapen op zijn vriend en haalde de trekker over. Tot ieders grote schrik werd het slachtoffer in zijn achterhoofd geraakt. Hij overleefde het niet.

Dood door schuld

De rechtbank concludeert dat de verdachten geen kwade bedoelingen hebben gehad. Het slachtoffer was immers één van de beste vrienden van Shaquille L. Dat neemt niet weg dat ze door hun gevaarlijke en onvoorzichtige gedrag wel schuldig zijn aan zijn dood.

Van de twee andere verdachten vindt de rechtbank dat de dood van het slachtoffer niet aan hen kan worden toegerekend. Het wapen was niet van hen en hoewel ze ook meededen aan het gevaarlijke spel, kunnen zij niet verantwoordelijk worden gehouden voor het lossen van het fatale schot. De twee worden wel bestraft voor het voorhanden hebben van het vuurwapen.

De twee hoofdverdachten krijgen ook straf opgelegd voor de aanzienlijke hoeveelheid drugs die in de woning werd aangetroffen.