Tot 20 jaar cel geëist voor ‘koelbloedige executie’ in Amsterdam-Oost

Het OM heeft maandag voor de rechtbank in Amsterdam 20 jaar cel geëist tegen de 23-jarige Amsterdammer Zion R. voor de moord op de 30-jarige Amanuel “Maantje” Sambo, op 18 november 2020 op het Krugerplein in Amsterdam-Oost. Drie medeverdachten hoorden jarenlange celstraffen tegen zich eisen, waarvan twee ook met tbs.

Verjaardagsfeest

De vermeende schutter Zion R. zou ruzie met het slachtoffer hebben gekregen op een verjaardagsfeest en hem met medeverdachten hebben ingesloten, geslagen en tenslotte in zijn rug en bil hebben geschoten. Sambo overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

De kordaatheid en doelgerichtheid van R. duidt volgens het OM op niets anders dan een vooropgezet plan. De officier van justitie spreekt van een ‘koelbloedige executie’.

Tbs met dwangverpleging

Het OM ziet de drie medeverdachten als medepleger bij de moord. Joshua van Z. (25) moet als het aan de officier van justitie ligt negen jaar celstraf en tbs met dwangverpleging krijgen. Hij zou volgens justitie het vuurwapen hebben opgehaald. Tyrone B. (29), die de vluchtauto zou hebben bestuurd, hoorde vijf jaar en tbs met voorwaarden tegen zich eisen. Tegen de 31-jarige Prateek S. is twaalf jaar cel geëist. Hij zou het slachtoffer mee hebben ingesloten en hem aan zijn lot hebben overgelaten nadat hij was neergeschoten.

Waarom Amanuel Sambo dood moest, is niet duidelijk geworden. ‘Waarschijnlijk om niks’, aldus de officier van justitie maandag op zitting. In haar requisitoir spreekt ze haar verbazing uit over het stilzwijgen van aanwezigen bij het verjaardagsfeest waar de 23-jarige Zion R. en het slachtoffer ruzie kregen:

Stil is het gebleven na een feestje, waar zoveel mensen waren. Niemand heeft de waarheid op tafel gelegd. Is de angst om te verklaren zo groot dat het leven van het slachtoffer en de waarheid over de aanleiding van zijn dood kennelijk niet zo belangrijk is?

Snapchat

Op de avond van de moord zijn veel Snapchatberichten verstuurd tussen de verdachten. Hieruit zou volgens het OM blijken dat Zion R. ruzie had met het slachtoffer op een verjaardagsfeest aan de Transvaalkade in de buurt van het Krugerplein. De Amsterdammer zou een wapen hebben geregeld, anderen dat hebben laten ophalen en instructies hebben gegeven waar ze konden oprijden. Gps-gegevens van mobiele telefoons van de medeverdachten en kentekenregistraties ondersteunen volgens het OM die visie.

Schotresten

Daarnaast zijn er schotresten gevonden op de handen en kleding van Zion R. en Joshua van Z., die volgens het NFI gelinkt kunnen worden aan de plek waar Sambo is neergeschoten. Ook zijn dergelijke schotresten in een jaszak van R. en op de kleding van het slachtoffer gevonden. Verder zegt R. in een afgeluisterd gesprek te hebben geschoten. Dat gesprek voerde hij met zijn vriendin in het Huis van Bewaring waar hij gedetineerd zat.

De uitspraak in de zaak is op 4 juli.