Tot 20 jaar cel voor liquidatiepogingen Amsterdam en Almere

Twee 25-jarige Amsterdammers zijn door de rechtbank schuldig bevonden aan liquidatiepogingen in april 2016 in Amsterdam en in november 2014 in Almere. Het gaat om Abderrahmane “Sous” el B. (25) die 20 jaar cel krijgt en Zakaria “Freaks” Z.: 15 jaar cel. De eis tegen de twee was 25 en 15 jaar cel.

Almere

Op 1 november 2014 ontplofte een bom in een rijdende auto bij Almere-Poort. In de vroege ochtend van 1 november 2014 ontplofte er in Almere een explosief onder een rijdende auto. Terwijl de twee inzittenden vluchtten, werden ze met zeker 37 kogels onder vuur genomen met onder meer een automatisch wapen. Een getuige zag na de schietpartij een BMW wegrijden, terwijl een van de mogelijke schutters uit het raam hing met een automatisch wapen. De auto werd later uitgebrand gevonden in Muiderberg. Een tweede vluchtauto brandde een paar dagen later uit in Amsterdam. Een van de inzittenden was Chahid Yakhlaf, die in 2015 alsnog werd geliquideerd in Kerkdriel.

“Sous” el B. heeft volgens de rechtbank van Amsterdam deelgenomen aan deze poging. Hij was de man in de BMW en stapte later over in de andere vluchtauto. Of hij heeft geschoten zegt de rechtbank niet te kunnen zeggen. Hij wordt daarom veroordeeld voor medeplichtigheid maar niet voor medeplegen.

Tegen Sous el B. loopt nog een vierde zaak, een liquidatiepoging op de Bos en Lommerweg in Amsterdam-Nieuw-West.

Nieuw-West

Voor de liquidatiepoging in Amsterdam in april 2016 in de Burgemeester Vening Meineszlaan in Amsterdam Nieuw-West waren zowel “Sous” als Zakaria “Freaks” Z. verantwoordelijk, vindt de rechtbank. Een auto met twee mannen werd vanaf een scooter onder vuur genomen met een Kalasjnikov, doelwit was onder meer Nouredine A., alias “Hitler”. De aanslag mislukte omdat het wapen haperde. Uit onder andere gekraakte pgp-gesprekken blijkt dat de twee 25-jarigen, samen met twee anderen, op professionele wijze verantwoordelijk waren. De rechtbank noemt zowel de uitgebreide voorbereiding van de aanslag als de daadwerkelijke uitvoering ervan.

El B., is ook veroordeeld voor medeplichtigheid aan een verijdelde liquidatiepoging in Amsterdam en Almere. Voor die poging zijn Mike I. en Quincy S. veroordeeld.

Zie ook:

‘We konden iemand vegen bro, maar geen vervoer’