Tot 22 jaar en tbs geëist tegen ‘ripdealers’

Het OM heeft vrijdag zware celstraffen en tbs geëist tegen twee mannen die onder meer in 2013 Abdirahman Hussein zouden hebben vermoord. De mannen hebben, volgens het OM, ook iemand ontvoerd. Tegen Jermaine W. is daarom 22 jaar celstraf geëist, Ismaila L. moet als het aan justitie ligt 15 jaar ce cel in.

Dat meldt Het Parool. Hussein werd op 6 september 2013 doodgeschoten voor zijn huis in Amsterdam. Zuidoost. Hij had voor zover bekend geen vijanden. Het OM vermoedt dat W. en L. een ripdeal in de buurt wilden plegen, en dat Hussein daarvan getuige was.

De politie kwam de twee op het spoor na een overval bij het treinstation Amsterdam Amstel, waarbij een man met een pistool werd geslagen. Het wapen werd gevonden in de bosjes, en daaruit bleek Hussein te zijn doodgeschoten.

Wapen eerder gebruikt

De overval zou zijn gepleegd door W. Zijn dna zat op de kleding van het slachtoffer, getuigen hebben hem gezien en hij is te zien op camerabeelden. W. zou daarnaast vanuit de cel opdracht hebben gegeven om het wapen te zoeken voor de politie het zou vinden.

Volgens justitie zegt te kunnen bewijzen dat L. en W. hebben geschoten. Zo staan de twee op foto’s met het wapen. Ook zijn er afgeluisterde gesprekken, waarin L. zou hebben gezegd: ‘Ze kunnen niet bewijzen of ik heb geschoten of dat mijn man dat heeft gedaan.’ De advocaat van L. zegt dat hij slechts het dossier besprak, en wil vrijspraak.