Tot 2,5 jaar cel geëist voor nepoverval

Pakketbezorger Turgul S. (19) kreeg vorig jaar februari in zijn bestelbus een stopteken van een Audi met daarin een man in een politie-uniform. Eenmaal buiten de auto kreeg S. een pistool op zich gericht en moest hij zijn auto openen. De overvallers gingen er vandoor met onder andere sieraden, horloges, mobieltjes en dozen met politiekleding. Vijf minuten duurde de overval.

In het politieonderzoek kwam de focus al snel te liggen op Turgul S. zelf, die ten tijde van de overval nog maar een week in dienst was van Micropakket, een distributeur in De Bilt. Hoewel S. vastgebonden in zijn bestelbus werd gevonden, vond de politie het onder andere vreemd dat S. niet volgens de voorschriften had gehandeld en uit de auto was gestapt bij de zogenaamde politiecontrole. Ook drukte hij pas erg laat de alarmknop, aldus het Openbaar Ministerie vandaag tijdens de rechtszitting.

Rugtas met wapens

Nadat Turgul S. onder de tap was gezet, kwamen 2 andere verdachten in beeld: Yusuf S. en Tolga A. Alle drie de verdachten zijn van Turkse komaf. In de kelderbox van Turgul S. vond de politie een rugtas met vuurwapens. Daarin zaten een Skorpion en een Uzi en een pistool. Volgens de pakketbezorger had hij de tas in bewaring gekregen van iemand. Op een van de wapens werd dna van medeverdachte Yusuf T. gevonden.

Gasflessen

In maart 2018 werden ook 2 garageboxen en 3 woningen doorzocht in Utrecht en Bilthoven. Daar vond de politie onder andere een deel van de buit van de overval, waaronder de politieuniformen. Maar ook werden er spullen aangetroffen die gebruikt kunnen worden bij een plofkraak, zoals gasflessen, bivakmutsen, een gestolen Audi, en kentekenplaten.

Angst voor represailles

Turgul S. ontkent dat er sprake was van een nepoverval. De andere 2 verdachten ontkennen iedere betrokkenheid. De verdediging wees naar enkele getuigenverklaringen waarin sprake was van een man met een grijze baard die bij de overval aanwezig was. Volgens het drietal hebben ze de wapens en andere (gestolen) spullen opgeslagen voor derden en hadden ze de garageboxen onderverhuurd. Aan wie wilden ze niet zeggen, uit angst voor represailles.

Leidende rol voor Yusuf S.

Het Openbaar Ministerie vindt dat Yusuf S. een leidende rol heeft gespeeld en eiste 2,5 jaar cel tegen hem. De eis tegen pakketbezorger Turgul S. is 2 jaar cel, waarvan 8 maanden voorwaardelijk. De derde verdachte Tolga hoorde 15 maanden gevangenis eisen, waarvan ook 8 maanden voorwaardelijk.

Meer dan 2 miljoen euro

Micropakket is overigens al eerder slachtoffer geworden van een overval waarbij een medewerker een rol speelde. Bij die inside job werden onder andere horloges ter waarde van meer dan 2 miljoen euro gestolen. De buit werd nooit terug gevonden. Hassan M. uit Den Haag en Ayoub A. uit Vleuten werden door de rechtbank in Utrecht daarvoor veroordeeld tot respectievelijk 5 en 3,5 jaar cel.