Tot 2,5 jaar cel voor mislukte helikopterbevrijding (UPDATE2)

Abdelghafour L., Rachid el M. en Houssain el M., de 3 hoofdverdachten die met een helikopter Benaouf A. uit de gevangenis van Roermond wilden bevrijden, zijn door de rechtbank van Amsterdam veroordeeld tot een celstraf van 2,5 jaar. Het Openbaar Ministerie had 9 jaar cel geëist tegen het drietal. 

De Colombiaanse helikopterpiloot Alvaro G.B. werd veroordeeld tot 2 jaar cel. Het OM wilde dat de Zuid-Amerikaan 6 jaar de cel in zou gaan.

Geen verrassing

De flink lagere straffen voor de verdachten – vergeleken met de eisen van het OM – komen niet als een verrassing. In september had de rechtbank al de voorlopige hechtenis van 3 andere verdachten (Abdellatif N. (25), Sofyan el H. (24) en Saifeddine M.) (20)  opgeheven, omdat hun straf naar verwachting lager zou uitvallen dan de periode die ze in voorarrest zaten. Het OM reageerde toen met verbijstering op de beslissing van de rechtbank.

Kaping

Het OM had de mannen poging tot kaping (van de helikopter) en een poging tot bevrijding (van de gevangene) ten laste gelegd. Voor een poging moeten de daders echter zijn begonnen met de uitvoering van een strafbaar feit, aldus de rechtbank. Omdat de politie de mannen aanhield voordat sprake was van een begin van de uitvoering, kan de poging tot kaping en bevrijding bij geen van de verdachten bewezen worden. Wel vindt de rechtbank bewezen dat 4 van de mannen al waren begonnen met voorbereidingen voor de kaping: ze hadden een tas met wapens en munitie in een auto gereedstaan vlak bij de plaats waar de kaping zou plaatsvinden.

Het OM is het niet eens met de redenering van de rechtbank. Volgens het OM zijn de verdachten wél begonnen met het uitvoeren van de kaping en is er dus sprake van een poging. Met het ingrijpen door de politie is voorkomen dat er onschuldige slachtoffers zijn gevallen, vindt het OM. Dat kondigde aan in hoger beroep te gaan.

Maanden bezig geweest

Het OM stelde tijdens de rechtszittingen dat de groep verdachten al een paar maanden bezig was geweest met uitwerken van de plannen om Benaouf A. te bevrijden voordat het in de eerste week van oktober van vorig jaar to actie kwam. Een woning in de Amandelstraat in Amsterdam-Noord was speciaal gehuurd voor het project.

De verdachten waren bewapend en hadden tevoren kraaienpoten gefabriceerd die bij een achtervolging op de weg hadden moeten worden gestrooid.

In de cel van Benaouf A. werd een tekening gevonden, van een plattegrond van de luchtplaats, waar de helikopter had moeten landen. Een foto van die tekening is ook op een telefoon van een verdachte aangetroffen.

Undercover-agenten poseerden als personeel van een helikopter-verhuurbedrijf. Toen de verdachten zich daar meldden greep de politie in en werden de verdachten gearresteerd. Een verdachte kwam om het leven toen hij probeerde te vluchten.

Zie ook:

Helikopter-piloot: ‘bereid te sterven voor vrouw en kind’

‘Goede vriend Benaouf A.’ aangehouden

Strafeis verijdelde heli-ontsnapping Benaouf A.

Verdachten heli-ontsnapping blijven vast

Deskundige Luchtmacht getuigt in helikopterzaak

Zevende verdachte helikopter-zaak aangehouden (UPDATE)

‘Ik kon die helikopter helemaal niet vliegen’

Hoe de helikopterontsnapping werd voorbereid (UPDATE)