Tot 3,5 jaar voor gokken bij Young Boys

Het gerechtshof Amsterdam heeft vrijdag Haarlemmer Kris J. tot 3,5 jaar cel veroordeeld voor voor onder meer het organiseren van illegale pokeravonden bij de Haarlemse voetbalvereniging Young Boys, witwassen, afpersing, het softdrugs-handel en verboden wapenbezit.

De celstraf voor J. is anderhalf jaar meer dan de rechtbank uitdeelde. Ook aan medeverdachten zijn celstraffen opgelegd. Het hof heeft geoordeeld dat poker een kansspel is als bedoeld in de Wet op de kansspelen waarvoor een vergunning is vereist. Bij een aantal verdachten zijn grote hoeveelheden marihuana en hasj aangetroffen.

Afpersen

Twee verdachten zijn veroordeeld voor – waarvan één voor medeplichtigheid aan – afpersing van een afnemer van sportartikelen die een factuur niet had betaald. Toen de factuur wegens faillissement van de vennootschap oninbaar bleek, heeft één van de verdachten de medeverdachte gevraagd om druk uit te oefenen op één van de voormalige directeuren van de failliete vennootschap. De oorspronkelijke vordering van ruim 23.000 euro werd door de verdachten verhoogd tot 52.000 euro. Het slachtoffer werd bedreigd met geweld en kreeg enkele dagen de tijd om dit bedrag af te geven bij de bestuurskamer van de voetbalvereniging.

Witwassen

Het hof heeft één van de verdachten veroordeeld voor witwassen. Met de opbrengsten van de illegale pokeravonden in de bestuurskamer van de voetbalvereniging Young Boys zijn schulden van voetbalvereniging afbetaald. Ook acht het hof, anders dan de rechtbank, bewezen dat spelers en trainers van Young Boys zijn betaald met gelden afkomstig uit misdrijf. Deze betalingen zijn naar het oordeel van hof slechts deels te verklaren door legale inkomsten. Voor een resterend bedrag van ruim € 500.000 is geen aannemelijke verklaring gegeven.