Twee jaar cel voor Kris J.

In de mega-zaak Courage heeft de rechtbank Haarlem Kris J. en twaalf medeverdachten veroordeeld voor onder meer het organiseren van illegale pokeravonden bij de Haarlemse voetbalvereniging Young Boys, afpersing, witwassen, bezit van softdrugs, wietkwekerijen en verboden wapenbezit. J. krijgt twee jaar onvoorwaardelijke celstraf.

Kansspel

De advocaten hadden onder meer bepleit dat poker geen kansspel zou zijn maar een behendigheidsspel waar geen vergunning voor nodig is. Maar de rechtbank heeft beslist dat poker wél een kansspel is als bedoeld in de Wet op de kansspelen. Kris J., zijn broer Soerin J. en de voorzitter van Young Boys, J.W., zijn veroordeeld omdat zij bij Young Boys gedurende anderhalf jaar bijna wekelijks pokeravonden organiseerden zonder vergunning. Ook de twee vaste croupiers zijn veroordeeld. Kris J. kwam volgens de rechtbank met het idee om pokeravonden te organiseren in de bestuurskamer om zo de 180.000,- euro schuld van Young Boys af te lossen.

Minimum: 500 euro

Uit het dossier blijkt dat tijdens deze pokeravonden aanzienlijke geldbedragen omgingen. Het minimale bedrag waarvoor deelnemers fiches moesten kopen was 500 euro. Eén speler vertelde in een afgeluisterd telefoongesprek dat hij op een avond bij Young Boys 5.500 euro had verloren. Nadat de croupiers en andere kosten waren betaald, bedroeg de winst per avond tot 4.000 euro. Dit geld is volgens de rechtbank witgewassen doordat de voorzitter van de vereniging in overleg met Kris J. de bedragen op de bankrekening van Young Boys stortte als legale kantine-inkomsten. Zowel de voorzitter als Kris J. zijn ook veroordeeld voor het witwassen van de pokergelden.

Afpersing

Kris J. is voorts samen met zijn voormalige zakenrelatie S. ook veroordeeld voor afpersing. De rechtbank acht bewezen dat Kris J. door bedreiging met geweld 49.000,- euro heeft afgeperst van oud-voetballer Martin Vreijsen. De rechtbank heeft Kris J. voor de feiten die zijn bewezen veroordeeld tot een gevangenisstraf van dertig maanden waarvan zes maanden voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. Da is lager an de eis van de officier van justitie omdat Kris J. is vrijgesproken van een ander witwasfeit en de feiten al geruime tijd geleden zijn gepleegd, namelijk in 2011. Medeplichtige S. is veroordeeld tot twaalf maanden gevangenisstraf voorwaardelijk en een werkstraf van 240 uur. Zij moeten ook het slachtoffer 50.500,- euro betalen waarvan 1.500,- smartengeld.

Coffeeshops

Zes verdachten zijn veroordeeld omdat zij grote partijen hasj en wiet in huis hadden. De rechtbank verwierp het verweer van de verdediging dat duidelijk was dat deze softdrugs voorraden waren voor coffeeshops, enkel bestemd waren voor de verkoop aldaar en dat gelet op het Nederlands gedoogbeleid géén straf zou moeten worden opgelegd. De rechtbank oordeelde dat de verdachten pas op de zitting hebben verklaard dat de wiet en hasj bestemd waren voor bepaalde coffeeshops in Haarlem, maar dat zij deze stelling op geen enkele wijze hebben onderbouwd.

Handelsvoorraden

De rechtbank kon dan ook niet vaststellen of de bij verdachten aangetroffen softdrugs daadwerkelijk alleen de handelsvoorraden van deze coffeeshops betrof. Evenmin is aangetoond dat deze coffeeshops een behoorlijke boekhouding voerden, (volledige) verantwoording aflegden aan de Belastingdienst en zich ook overigens aan alle regels hielden. Een aantal verdachten had wapens in huis. Onder die omstandigheden zag de rechtbank geen aanleiding voor een rechterlijk pardon. De verdachten zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen dan wel forse werkstraffen. Een aantal verdachten veroordeeld tot gevangenisstraffen dan wel forse werkstraffen voor het houden van wietkwekerijen. Eén verdachte die alleen werd verdacht van betrokkenheid bij een kwekerij is volledig vrijgesproken.

Alle berichten over Kris J..